Самит Кине и земаља Централне и Источне Европе


Трећи састанак шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе („Београдски сусрет“) одржан је 16. и 17. децембра у Београду. Србија је том приликом угостила премијера НР Кине, Ли Кећијанга, што је била прва посета Србији кинеског председника Владе још од 1986. године.
Такође, привредне и државне делегације Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе учествовале су на Самиту у Палати „Србија“, као и на Привредном форуму у Центру „Сава“ на којем су се разматрале теме из пољопривреде, индустрије, туризма, интернет технологије, транспорта и инфраструктуре.
За 3. Самит шефова влада Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе и Четврти економско-трговински форум регистровано је 6.588 пријава учесника из 17 земаља са укупно 402 делегације. Као најбројније су биле делегације из Србије (87), Пољске (50) и Кине (37) чланова делегације, а најмање представника најавиле су Босна и Херцеговина (двоје), Летонија (6) и Естонија (7) чланова.
На Самиту су учествовали и представници из 496 компанија, а највише њих довеле су Кина (321), Србија (308), Словенија (16) и Бугарска (11). Уз то Самит је пратило готово хиљаду представника медија међу којима су најбројнији српски и кинески. Посебан акценат је стављен на унапређивање привредне сарадње, где постоје велике и до сада неискоришћене могућности. Овом приликом представници Владе Републике Србије и Владе НР Кине и кинеских компанија потписали су више споразума и меморандума о сарадњи двеју земаља.
У оквиру панела „Трговина, логистика и туризам“, чији је модератор Расим Љајић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, представљене су и слободне зоне у Србији. Излагање „Слободне зоне-најповољнија места за инвестирање и пословање“, одржао је Милан Ристић, директор Управе за слободне зоне у Министарству финансија и том приликом присутним привредницима представио предности улагања у слободне зоне.


Created at: 18. Dec 2014.
Author: Uprava za slobodne zone

Контакт форма