Привредни развој Смедерева и улога Слободне зоне


Град Смедерево, Привредна комора Србије, Министарство финансија Републике Србије, Управа за слободне зоне и “Слободна зона Смедерево д.о.о.”, организовали су у понедељак, 23. марта презентацију „Привредни развој Смедерева и улога Слободне зоне”, у оквиру које је представљено ангажовање локалне самоуправе на том плану у последње две године.

Учесници су се сагласили да Слободна зона Смедерево спада у ред најуспешнијих у Србији, а да је сарадња са локалном самоуправом пример за друге.
Директор Управе за слободне зоне Србије, Милан Ристић, подсетио је да слободне зоне јесу инструмент за најбрже привлачење страних инвеститора и додао да се многи варају када мисле да након добијања тог статуса није потребно никакво ангажовање.
“У последњих годину и по дана, захваљујући локалној самоуправи, Слободна зона је “експлодирала”, пре свега, доласком финске компаније ПКЦ, која се у конкуренцији неколико других градова одлучила за Смедерево, зато што је овај град понудио најбоље услове. Тим људи који га води на време је схватио да у слободну зону треба да се улаже и да локална самоуправа, осим олакшица које даје држава, додатно треба да стимулише долазак инвеститора.”
Представници мањих компанија које послују у режиму зоне изразили су задовољство резултатима са којима су упознати током презентације и подсетили да је неопходно инсистирати на очувању великих система, јер они обезбеђују посао и развој малих и средњих предузећа. Такође се чуо предлог да би једна од олакшица пословања у режиму слободне зоне, за стране компаније, поново могло бити ослобађање плаћања пореза на добит у првих 10 година пословања.

Created at: 24. Mar 2015.
Author: Uprava za slobodne zone

Контакт форма