Зашто је добро пословати у слободним зонама Србије?


Дана 23. јануара 2014. године у организацији Словеначког пословног клуба и Привредне коморе Србије одржана је радионица под називом „Зашто је добро пословати у слободним зонама Србије?“
Саветница за економију амбасаде Словеније, Љиљана Тигар-Кужнар истакла је да је Србија на првом месту по броју инвестиција које Словенија има у иностранству, јер у њој послује 1.400 словеначких фирми, а по вредности улагања, од 100 милиона евра, је на другом месту. Она је додала да да је Србија јако пожељна дестинација за инвестиције и да су у Србији присутне све веће словеначке фирме, а Импол Севал и Горење су међу првих 15 извозника из Републике Србије.
Секретар удружења за трговину Привредне коморе Србије, Гордана Хашимбеговић, истакла је да се слободне зоне у Србији разликују од оних у другим земљама, али да су значајан инструмент за привлачење страних инвестиција.
Директор Управе за слободне зоне, Милан Ристић предочио je да су слободне зоне добро распоређене по целој Србији и да готово у свакој послује по нека словеначка фирма. Према његовим речима, слободне зоне у Републици Србији имају најповољније услове у региону и да сваке године остварују раст од 100% у свим сегментима-производњи, извозу и инвестицијама. Тако је извоз из њих 2012. године износио 800 милиона евра, а прошле године је износио две милијарде евра.
На скупу је предочено да се у Србији преко слободних зона обавља седам одсто промета, док у свету тај проценат иде и до 25 одсто, што указује да њихов потенцијал није у потпуности искоришћен.
Наведено је да у Европској унији има више од 50 слободних зона, али да Србија у преговорима мора настојати да погодности што дуже задржи по угледу на Пољску, која је успела да их задржи до 2026. године.

Created at: 27. Jan 2014.
Author: Uprava za slobodne zone

Контакт форма