Посета представника Светске организације слободних зона (WFZO)


Представници Светске организације слободних зона (WFZO), др Самир Хамруни, извшни директор ове организације и госпођа Ника Манукова, регионални директор ове организације за Европу и земље Балкана били су у тродневној посети нашој земљи.

Првог дана посете одржани су састанци са државним секретаром у Министарству финансија, господином Ненадом Мијаиловићем и помоћником министра финансија за царински систем и политику, госпођом Весном Хрељац Ивановић на којима је извршни директор Светске организације слободних зона (WFZO), др Самир Хамруни представио ову организацију истовремено наглашавајући да би ова организација била почаствована да Министарство финансија као надлежно министарство за развој слободних зона буде почасни члан ове организације.
Другог дана посете, у оквиру 4. пословног форума “EXPO-RUSSIA SERBIA 2017”, који је одржан од 15. до 17. марта 2017. године у конгресном центру хотела Метропол, у суорганизацији Групације слободних зона Привредне коморе Србије и Светске организације слободних зона (WFZO) одржана је научно-практична радионица под називом „Слободне зоне и индустријски паркови будућности”.
Теме радионице биле су: нови начини за успостављање повољне пословне климе за инвеститоре у зонама, шта ће помоћи инвеститорима да учине своје пројекте ефективнијим, како утиче пословна клима на квалитет инвестиционих процеса, а у циљу креирања акционог плана и алата за сарадњу са инвеститорима.

     

На овом скупу учествовало је педесетак представника инвеститора, специјалних и слободних зона и индустријских паркова из Русије, Белорусије, Јерменије, Грузије, Казахстана, Киргистана, Македоније, Хрватске, Пољске, Бугарске, Чешке, Летоније, Литваније, Естоније, Молдавије и Узбекистана. Скуп су отворили др Самир Хамруни извршни директор Светске организације слободних зона (WFZO), председник „OJSC Zarubez EXPO” Давид Вартанов и Жарко Малиновић, секретар удружења за трговину Привредне коморе Србије. Модератор радионице био је др Драган Костић, председник Групације слободних зона Србије и извршни директор Слободне зоне „Пирот”.

  

Своја излагања имали су: Милан Ристић директор Управе за слободне зоне Министарства финасија Републике Србије, Нина Побрић представница Агенције за страна улагања Босне и Херцеговине, Сергеј Вородин представник Индустријских паркова Русије, Сандра Ежмале представница „SEZ Rezekne” из Литваније, Виктор Мизо директор Директората за технолошке и развојне индустријске зоне Македоније, Турузбеков Бактубек саветник директора „SEZ Bishkek” из Киргистана, Светислав Гатев представник Инвестиционе агенције Бугарске и Ника Манукова регионална директорица Светске организације слободних зона (WFZO). Након успешне научно стручне радионице у Београду „Слободне зоне и индустријски паркови будућности“ и посете Слободној зони Смедерево, извршни директор Светске организације слободних зона (WФЗО) др Самир Хамроуни и регионална директорица за Европу и земље Балкана, Ника Манукова у пратњи Милана Ристића, директора Управе за слободне зоне и Видака Томића, вишег саветника, посетили су Слободну зону „Пирот”.

У оквиру посете организован је обилазак зоне и њених корисника. Делегација је посетила Тигар Тајерс и Тигар АД као и друга прозводна предузећа која послују у зони. Директор Управе за слободне зоне, господин Милан Ристић сматра да је ово веома важна посета првог човека Светске организације слободних зонакоји има за циљ да се увери у квалитет рада Слободне зоне Пирот у којој је први пут.

 
У име Града Пирота госте је примио градоначелник Пирота, мр Владан Васић.
 
Циљ посете је упознавање са капацитетима слободних зона Србије и сагледавања могућности организације Годишње светске конференције слободних зона у мају 2019. године. Председник Групације слободних зона при Привредној комори Србије, др Драган Костић, предао је конкурсну документацију за кандидатуру за одржавање Годишње светске конференције слободних зона у мају 2019. године у Србији.
 
Светска организација слободних зона једном годишње одржава светску конференцију слободних зона којој присуствују представници слободних зона и индустријских паркова из више од 70 земаља. Ове године, почетком маја, конференција ће бити одржана у Картагени у Колумбији, где ће се разматрати кандидатура за одржавање годишње светске конференције у мају 2019. године. Прве две конференције одржане су 2015. и 2016. године у Дубаиу којима су присуствовали директор Управе за слободне зоне, господин Милан Ристић и председник Групације слободних зона Републике Србије, др Драган Костић.  

Дубаи 2015. године, са председником Светске организације слободних зона, др Мухамедом Ал Зарунијем


Дубаи 2016. године, састанак са шеиком Ахмед бин Саид Ал Мактумием

Created at: 20. Mar 2016.
Author: Uprava za slobodne zone

Контакт форма