Слободне зоне настављају развој


Слободне зоне су и у претходном периоду наставиле континуирани развој, изграђене су нове фабрике, додатно проширени капацитети у слободним зонама, у току су велики инвестициони пројекти и припреме да нове компаније отпочну пословање у режиму рада слободне зоне.
У Слободној зони Београд, на локацији Нова Пазова, пословање у режиму рада слободне зоне отпочела је немачка компанија MTU Maintenance Serbia, која је део MTU Aero Engines AG, водећег светског произвођача и пружалаца услуга одржавања ваздухопловних мотора који запошљава 10.000 радника широм света. У Новој Пазови, MTU је планирао да до краја 2024. године инвестира више од 100 милиона евра у фабрику за поправку делова авио мотора. У првој фази, до краја следеће године, биће запослено окo 500 људи.
На подручју индустријског парка Победа у Новом Саду, пословање у режиму рада слободне зоне отпочела је мађарска компанија DSC2000, која се бави производњом челичних конструкција, појединачних машина, дизалица, кранских дизалица, кабина за минирање, апарата за заваривање и др.
У слободној зони у Свилајнцу, са радом је почела немачка компанија Hoover Dam Technology Development&Production. Изградња фабрике величине 2.000m² на површини од једног хектара и отпочињање пословања у Републици Србији последица је жеље компаније да се производни процеси лоцирају у близини истраживачко развојног центра, који се налази у Београду. У пуном производном капацитету више од 100 радника ће производити електронске мерне инструменте за пласман изван граница Републике Србије.
Финска компанија PKC Wiring Systems, која је у Србији почела да ради 2014. године у оквиру Слободне зоне Смедрево, данас запошљава близу 3.500 радника. Специјализована је за производњу кабловских снопова за индустрију комерцијалних возила, посебно за тешке и средње тешке камионе. Као последица развоја, појавила се потреба за додатним проширењем производних капацитета, те је у Пожаревцу, компанија инвестирала више од три милиона евра у адаптацију производне хале у којој се производе сетови за Volvo и Daimler и планира да запосли више од 800 радника.
У Суботици, у најсевернијој слободној зони, у режиму рада слободне зоне пословање је отпочела аустријска компанија Feller која се бави развојем, производњом и дистрибуцијом каблова за напајање. Поред фабрике у Суботици, компанија производне погоне има у Сједињеним Америчким Државама, Аустрији, Мађарској, Великој Британији и Хонг Конгу. Вредност инвестиције у слободној зони у Суботици је пет милиона евра уз запошљавање 100 радника.
Тренутно се у слободним зонама реализују и велики кинески пројекти, попут пројекта компаније Minth Automotive Serbia, која у оквиру Слободне зоне Шабац, фазно уводи постројења у режим рада слободне зоне. На површини од 11 хектара производе се компоненте за кућишта за батерије за електрична возила, као и алуминијумски елементи за каросерију аутомобила.

Created at: 28. Oct 2022.
Author: Uprava za slobodne zone

Контакт форма