Конференција слободних зона југоисточне Европе


У Београду се 18. и 19. септембра 2014. године одржала Међународна конференција слободних зона Југоисточне Европе. У раду Конференције, учествовали су представници Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, Бугарске, Белорусије, Турске, Пољске и Уједињених Арапских Емирата, укупно више од 100 представника слободних зона, чланова међународне организације ФЕМОЗЕ.

Међународна организација ФЕМОЗА (Federation mondiale des Zones Franches), са седиштем у Швајцарској, која обухвата око 1.800 слободних зона у 125 земаља, подржала је иницијативу Групације слободних зона и царинских складишта Удружења за трговину Привредне Коморе Србије, да се на нивоу Југоисточне Европе организује Регионална конференција слободних зона.

Министар финансија, проф. др. Душан Вујовић је у Привредној комори Србије на међународној конференцији о слободним зонама рекао да у Србији има 12 слободних зона и да је у њима прошле године пословало 226 предузећа, 30 одсто више него претходне године. Извоз робе из слободних зона прошле године је повећан за 143 одсто, на 2,1 милијарду евра, што је петина укупног извоза из Србије. Укупна вредност производње у слободним зонама повећана је за 170 одсто и износила је 2,4 милијарде евра, а инвестиције су износиле око 198 милиона евра. У слободним зонама је прошле године било запослено 18.313 радника, 25,6 одсто више него 2012. "Вредност промета у слободним зонама у 2013. године је била око пет милијарди евра, што је раст од 97 одсто, а посебно је значајно што је учешће домаћег репроматеријала у производњи повећано за 260 одсто", истакао је Вујовић.

Министар привреде Србије, Жељко Сертић истакао је да и предузећа која раде у слободним зонама морају да раде на јачању конкурентности и поштовању стандарда Европске уније, како би лакше долазила до тржишта за извоз. Сертић је најавио да ће се убудуће више радити на обезбеђивању услова за отварање нових фирми и решавању проблема предузећа у реструктурирању.

Председник Светске федерације слободних зона (ФЕМОЗА) Хуан Торентс је навео да тренутно у 126 земаља послује 1.800 слободних зона, а међу најуспешнијима су оне у Тајвану, на Филипинима и у Јужној Кореји. У слободним зонама се, како је рекао, углавном одвија трговина, производња и обезбеђују услуге логистике, а у последње време и услуге здравственог старања. "Разним олакшицама, као што је ослобађање од царина, увозних и пореских дажбина, инвеститори се најлакше привлаче да послују у слободним зонама", нагласио је Торентс, који је 30 година био директор слободне зоне у Барселони у којој је било отворено 40.000 радних места.

Директор Управе за слободне зоне Србије Милан Ристић је оценио да резултати пословања у слободним зонама могу да буду много бољи, имајући у виду инвестициону климу у окружењу и погодности које окружење даје инвеститорима у слободним зонама.

Управа за слободне зоне, како је додао, жели да уведе нове пореске погодности за рад у слободним зонама, као што је укидање пореза на добит правних лица. "Ако се прихвати наш предлог да се не плаћа порез на добит, то ће бити велики стимуланс за долазак страних инвеститора", рекао је Ристић и додао да је Македонија у слободним зонама увела нулте порезе. Неопходно је дефинисати услове пословања слободних зона након што Србија приступи Европској унији, при чему ће се користити искуство земаља које су већ приступиле ЕУ – Чешке, Хрватске, Пољске и других.
Локалне самоуправе треба да дефинишу подстицаје, односно ослобођења од плаћања дела пореза на зараде за сва нова радна места, као и ослобађање од градских и општинских такси и пореза код изградње и експлоатације објеката намењених производним активностима.

Представници слободних зона очекују да до 2020. године Србија буде покривена мрежом слободних зона које једноставним царинским процедурама и пословањем без плаћања царина, привлаче инвеститоре из целог света и представљају индустријски „ХУБ“ у Југоисточној Европи, истакнуто је на завршетку дводневне међународне конференције о слободним зонама Југоисточне Европе у Привредној комори Србије.

Created at: 20. Sep 2014.
Author: Uprava za slobodne zone

Контакт форма