Обележен јубилеј прве слободне зоне у Србији


У петак, 17. децембра у свечаној сали Градске куће Суботица, одржана је Групација слободних зона Републике Србије. Поред устаљеног дневног реда, овога пута повод окупљања Групације била је и прослава значајног јубилеја - 25 година од оснивања прве слободне зоне у Србији, Слободне зоне Суботица.
Састанку су присуствовали представници града Суботица, Управе за слободне зоне, представници свих слободних зона и Привредне коморе Србије. Представљени су резултати слободних зона, а нарочито су истакнути резултати Слободне зоне Суботица, која је у многим економским категоријама и лидер међу зонама.
Овом приликом директорка Управе за слободне зоне, Јасмина Штамбук захвалила се у име свих 15 слободних зона у Србији за које је Слободна зона Суботица велики узор, пожелела даљу размену исустава и истакла да би модел слободне зоне у Суботици могао бити примењен и у осталим деловима територије Републике Србије.
Учесницима Групације обратио се и градоначелник Суботице, Стеван Бакић, који је овом приликом изнео податак да од 4,5 милијарде евра годишњег промета у слободним зонама у Србији, суботички промет годишње износи око 800 милиона евра. Пожелео је да зона у Суботици настави у том правцу и да се на данашњем састанку на коме су присутни еминентни руководиоци свих 15 слободних зона размене искуства, донесу важне одлуке о развоју и унапређењу Групације.
Овом приликом, представници Групације посетили су Flender, Norma Group i Ametek, реномиране компаније из Немачке и Сједињених Америчких Држава као примере најбоље пословне праксе међу компанијама које послују у Слободној зони Суботица.
За све госте уприличен је и пратећи програм како би се ближе упознали са радом и начином живота зоне домаћина и свих Суботичана, па је тако организована посета Економском факултету у Суботици где је одржано краће предавање, обилазак Градске куће, Синагоге, као и винарије Звонко Богдан.

Created at: 20. Dec 2021.
Author: Uprava za slobodne zone

Контакт форма