gradjevina.jpg

Почетна » Актуелности

АКТУЕЛНОСТИ

Донета Уредба о ближим критеријумима за оцену економске оправданости одређивања подручjа слободне зоне

4. мај 2020.

На седници одржаној 30. априла 2020. године, Влада Републике Србије донела је Уредбу о ближим критеријумима за оцену економске оправданости одређивања подручjа слободне зоне.

Нова Уредба донета је у циљу развоја слободних зона, привлачења нових инвеститора, као и даље подршке привредним субјектима који већ послују у режиму слободних зона.

Кључне промене које су унете у нову Уредбу односе се на уклањање лимитирајућих критеријума претходне Уредбе, као што је услов који је захтевао да 50% укупних инвестиција буде страног порекла и таксативно набројене врсте делатности за које се оцењује економска оправданост одређивања подручја слободне зоне, са једне стране и смањењенивоа износа инвестиција те броја новозапослених радника потребних да би се испунили услови за проширење подручја слободне зоне, са друге стране.

Новом Уредбом подржавају се постојећи корисници слободних зона да реинвестирају и повећају број запослених у оквиру слободних зона, подржава се развој малих и средњих привредних субјеката, пре свега предузећа који се баве услужном делатношћу, али се подстиче и развој, како „startup” пројеката, тако и капитално интезивних пројеката који са собом доносе и савремену технологију.

Примена нове Уредбе имаће значајне позитивне ефекте на привреду Републике Србије, у погледу повећања прилива директних инвестиција, повећања вредности остварене производње, извоза и запослености, позитивног спољно трговинског биланса земље, трансфера савремених технологија и „knowhow“, али и повећања јавних прихода кроз плаћање доприноса и пореза на зараде и повећање потрошње у целости.

Текст Уредбе можете прочитати овде.

Одржана Радионица

31. јануар 2020.

Дана 28. јануара ове године у просторијама Министарства финансија одржана је радионица на тему презентације новог Правилника о облику и саджини извештаја о пословању слободне зоне.

Одржана Радионица

Радионици су присуствовали представници Управе за слободне зоне: директор Управе, Јасмина Штамбук, Шеф Одсека за контролу, надзор, развој и промоцију слободних зона, Видак Томић, саветник у Управи за слободне зоне, Бојан Комљеновић, као и директори привредних друштава за управљање слободним зонама и представници слободних зона чији је задатак састављање годишњих извештаја о пословању слободне зоне.

Одржана Радионица

Јасмина Штамбук, директор Управе за слободне зоне je у уводном делу радионице пожелела добродошлицу свима и изнела своја запажања и препоруке око имплементације новог Правилника о облику и саджини извештаја о пословању слободне зоне.

Одржана Радионица

У другом делу радионице, представљене су све измене Новог правилника, урађена је компаративна анализа са претходним Правилником и изнета су очекивања Управе по питању даљег извештавања.

Циљ радионице је био упознавање представника слободних зона са новим Правилником као и едукација присутних како би наредне годишње извештаје сачињавали са минималним бројем грешака.

Свечани Новогодишњи коктел Управе за слободне зоне одржан у Клубу посланика

18. децембар 2019.

У свечаној сали Клуба посланика, одржан је Новогодишњи коктел коме је присуствовао велики број званица. Поред запослених у Управи за слободне зоне, коктелу су присуствовали представнициКабинета председника Републике Србије, Министарства финансија, Управе царина, Развојне агенције Србије, представници друштава за управљање слободним зонама, локалних самоуправа као и представници компанија, оснивача слободних зона.

Свечани Новогодишњи коктел Управе за слободне зоне одржан у Клубу посланика

Овом приликом директорка Управе за слободне зоне Јасмина Штамбук, поздравила је све присутне и одржала пригодан говор, у коме се осврнула на најзначајније пословне резултате остварене у 2019. години и истакла: „Ова пословна година је била динамична и очекујемо да ће и следећа бити још динамичнија, још активнија. Драго нам је да смо део великог пројекта, развоја зона и привлачења значајних страних и домаћих инвестиција у наше зоне.”

Свечани Новогодишњи коктел Управе за слободне зоне одржан у Клубу посланика

На крају свог излагања, директорка Управе за слободне зоне, пожелела је присутнимаи њиховим породицама све најбоље у Новој години као и пословни и лични успех и благородне предстојеће празнике.

Свечани Новогодишњи коктел Управе за слободне зоне одржан у Клубу посланика

Основана 15. Слободна зона у Србији – Слободна зона “Шумадија”

1. новембар 2019.

У четвртак, 31. октобра 2019. године Решењем Владе Републике Србије основана је Слободна зона „Шумадија“ у Крагујевцу.

Новооснована зона је 15. слободна зона у Републици Србији и обухвата територију површине 10ha 76a 37m².

Оснивање још једне слободне зоне има за циљ убрзани економски развој града Крагујевца као и повећање промета робе и услуга, а обухватајући интерес целокупног шумадијског краја.

Прва компанија која ће пословати и своје производне активности обављати у режиму ове слободне зоне је компанија „Yangfeng Global Automotive Interior Co. Ltd.“, која ће се бавити производњом компоненти за унутрашњост аутомобила, као што су панели врата, инструмент табле, комплетан кокпит и подне конзоле. Предвиђена вредност ове инвестиције је 19 милиона евра, а у наредном периоду се очекује даље проширење слободне зоне „Шумадија“ и долазак већег броја инвеститора.

Одржана годишња међународна конференција Светске организације слободних зона (WFZO)

2. јул 2019.

У периоду од 26. до 28. јуна у Барселони, Шпанија, одржана је пета међународна конференција и представљање слободних зона (Annual International Conference & Exhibitation – AICE 2019).

Одржана годишња међународна конференција Светске организације слободних зона (WFZO)

Испред Министраства финансија-Управе за слободне зоне, Конференцији је присуствовала в.д. директора Управе за слободне зоне, Јасмина Штамбук.

Током тродневне манифестације, најбољи предавачи из света, креатори политика, академици, представници мултинационалних компанија и глобални пословни лидери из 80 земаља заједно са делегацијом чланова Светске организације слободних зона (WFZO), поделили су међусобна искуства и искористили још једном прилику да укажу на значај и улогу слободних зона и посебно скрену пажњу на њихов допринос глобалном економском расту.

Одржана годишња међународна конференција Светске организације слободних зона (WFZO)

На Конференцији су разматране различите теме те одржани семинари и панели из домена лидерства, транспарентности пословања, логистике и e-commerce-a. Овом приликом одржан је и велики број састанака како са представницима слободних зона из целог света тако и са представницима регулатора из ове области у циљу размене позитивних искустава и унапређења пословног амбијента у слободним зонама Србије.

Делегација Управе за слободне зоне и представници слободних зона Србије учествовали у раду Европског самита слободних зона у Скопљу, Република Северна Македонија

8. мај 2019.

У организацији Светске организације слободних зона (WFZO) и Директората за технолошке индустријске развојне зоне (ДИДТЗ) у Скопљу је у периоду од 2.- 4. маја, одржан Европски самит слободних зона у чујем раду су испред Републике Србије присуствовали представници Министарства финансија Управе за слободне зоне вд. директора Јасмина Штамбук и вд. помоћника директора Свјетлана Ћосовић Новаковић, као и представници слободних зона Суботице, Београда, Смедерева и Пирота.

Делегација Управе за слободне зоне и представници слободних зона Србије учествовали у раду Европског самита слободних зона у Скопљу, Република Северна Македонија

Европски самит је имао за циљ да окупи регионалне, високо рангиране, представнике слободних зона, како би се поделила најбоља искуства, промовисао концепт слободних зона и дефинисале активности у правцу будућег развоја слободних зона у Европи и Свету.

Делегација Управе за слободне зоне и представници слободних зона Србије учествовали у раду Европског самита слободних зона у Скопљу, Република Северна Македонија

На Самиту је учествовало 350 званичника међу којима су били и председавајући WFZO Др. Мохамед Ал Зароони, извршни директор WFZO Др. Самир Хамруни као и извршни директор ДИТДЗ-а Александар Младеновски.

Седница Групације Слобoдних зона и царинских складишта Србије

14. децембар 2018.

Помоћник министра финансија за царински систем и политику Снежана Карановић и директорка Управе за слободне зоне при Министарству финансија Јасмина Штамбук присуствовале су данас последњој овогодишњој седници Групација Слободних зона и царинских складишта при Удружењу за трговину Привредне коморе Србије у Привредној комори Пирот. Догађају је присуствовао и генерални директор Светске организације Слободних зона (WFZO) Самир Хамруни.

Седница Групације Слобoдних зона и царинских складишта Србије

Председник Групације Слободних зона Србије и директор Слободне зоне Пирот др Драган Костић је, отварајући састанак, представио активности Групације у току 2018. године и предлог Плана рада за 2019. годину. Слободну зону Пирот је ове године специјализовани FDI магазин Фајненшл Тајмса прогласио за најбољу у Европи и трећу у свету.

Овом приликом је одржана и презентација о досадашњим резултатима Управе за слободне зоне, а с обзиром на то да се ове године обележава десетогодишњице рада те управе.

Седница Групације Слобoдних зона и царинских складишта Србије

- У Републици Србији послујe 14 слободних зона у којима је запослено 34.676 радника што је седам пута више у односу на 2008. годину када је у зонама било запослено 5.500 радника. У периоду од оснивања Управе за слободне зоне до данас Влада Републике Србије, на предлог Министарства финансија, донела је 35 Решења о давању сагласности за одређивање и проширење подручја слободних зона. Вредност остварене производње у слободним зонама износи 2,2 милијарде евра, што је 10 пута више у односу на 2008. годину у којој је иста износила 0,2 милијарде евра – речено је на презентацији.

На седници су разматране и измене Царинског закона и пратећих подзаконских аката у домену рада слободних зона, а тим поводом је помоћница министра Снежана Карановић истакла да новим законским решењем смештање робе у слободну зону постаје царински поступак, с тим што за овај поступак не постоји обавеза подношења декларације. Имајући у виду нову поделу царинских поступака које уводи нови Царински закон, поступак слободне зоне спада у посебне поступке смештаја, заједно за поступком царинског складиштења.

Генерални директор Светске организације Слободних зона (WFZO) Самир Хамруни је презентовао неке од развојних програма Светске организације Слободних зона (WFZO). Он је известио присутне о даљим активностима усмереним ка отварању регионалне канцеларије WFZO за Југоисточну Европу у Србији која би у будућности омогућила коришћење нових сервиса у области пословања слободних зона, ефикаснију размену информација и знања те модеран приступ организацији рада слободних зона.

Алфа техникс отворила фабрику

26. новембар 2018.

У Слободној зони Свилајнац је данас отворена фабрика компаније Алфа техникс, која се бави пројектовањем и машинском обрадом метала. Вредност инвестиције је 5,5 милиона евра. Нову фабрику отворили су председник општине Свилајнац Предраг Милановић и генерални директор Алфа техникса Драгољуб Радуловић.

То је 12. фабрика у Свилајнцу у протеклих 10 година, а друга по величини инвестиције, одмах иза Панасоника.

Производња Алфа техникса на годишњем нивоу износи 10 милиона евра, а 80 одсто производње намењено је извозу. Производи се пласирају у више од 40 земаља света.

Слободна зона Пирот изабрана за најбољу у Европи и трећу у свету

22. октобар 2018.

Према ранг листи магазина Фди, Слободна зона Пирот, која се налази на југоистоку Србије, проглашена је водећом слободном зоном у Европи, а трећом у свету.

Слободна зона Пирот изабрана за најбољу у Европи и трећу у свету

Овом приликом, Министар финансија у Влади Републике Србије, господин Синиша Мали изјавио је да је то још једна потврда да је Србија постала атрактивна инвестициона дестинација и да су испред Слободне зоне Пирот само слободна зона Дубаи и слободна зона на Тајланду. Истакао је и да је од 2012. до 2017. године у овој слободној зони реализовано укупно инвестиционо улагање од скоро 387 милиона евра, док је број производних инвеститора у зони порастао за 22 посто у периоду од само годину дана, од 2016. до 2017. године.

„Сваке године ситуација је све боља и то јесте једини начин да се иде напред. Ово је такође и велика одговорност за нас да још јачим темпом наставимо даље и да развијамо целу Србију. Желимо да свака слободна зона потпуно искористи своје капацитете и отвори још већи број радних места, а лично ћу обићи сваку од њих у наредном периоду“, рекао је Синиша Мали, који је недавно обишао слободне зоне у Смедереву и Зрењанину.

Слободна зона Пирот изабрана за најбољу у Европи и трећу у свету

Он је додао да је у образложењу ранг листе истакнута добра повезаност Слободне зоне Пирот са паневропским Коридором 10 који повезује Београд са Софијом и Турском, Италијом и Грчком.

Такође у магазину је наведено да је слободна зона Пирот проглашена најбољом европском зоном за велике кориснике, да нуди инвеститорима додатне подстицаје за радно интензивне пројекте, финансијске подстицаје по највишим стандардима. Поред тога, компаније су ослобођене пореза на добит правних лица у трајању од 10 година од добитка извештаја за прву годину, где улагања износе 9 милиона евра у основна средства, и где је запослено више од 100 додатних радника. Тиме су створени услови за повећање броја већих производних корисника.

Слободна зона је добила и награду за повезаност са транспортним коридорима, развој нових технологија, погодности за кориснике и унапређење инфраструктуре.

Извршни директор Слободне зоне Пирот, др Драган Костић овом приликом изјавио је да је слободна зона досегла сам врх породице европских слободних зона, што представља велико признање и обавезу за тим како би створили напредно економско окружење.

Слободна зона Пирот налази се на Југоистоку Србије, основана је 1996. године, а простире се на повшини од 122 хектара. Сваке године бележи раст од 5 посто до 7 посто, када се гледа вредност извоза, вредност остварене производње као и вредност реализованих инвестиција. Укупан број запослених у зони је 5.582 радника. Укупан број корисника слободне зоне у 2017. години био је 75 од чега 22 корисника се баве производном делатношћу,а међу њима најзначајнији су „Tigar Tyres“, „Tigar AD“, „D-Company“, „Mercatus Tekstile“, „Тери Инжењеринг“, „Ирели“, и др.

Вишеструко повећан број запослених у Слободној зони Смедерево

16. октобар 2018.

Министар финансија у Влади Републике Србије господин Синиша Мали дана 15.10. обишао је Слободну зону Смедерево и том приликом указао на значај слободних зона за привлачење инвеститора и привредни раст Србије, поручивши да ће се заједно са Владом и председником Србије господином Александром Вучићем и даље борити за сваку нову фабрику и инвестицију.

Вишеструко повећан број запослених у Слободној зони Смедерево

Министар је изнео податак да је у Слободној зони Смедерево број запослених у последњих пет година порастао 20 пута, укупан обим прозводње 30 пута, а укупан извоз чак 39 пута. Данас овде има осам производних компанија, које запошљавају 2.300 људи, а остале се баве складиштењем робе, рекао је министар.

Истовремено је указао на чињеницу да су слободне зоне у 2012. години оствариле приход од 2,5 милијарди евра, а да је сада приход достигао 4,6 милијарди евра.

Тада смо имали 25 производних компанија у свим слободним зонама, а данас их имамо 80. Србија се мења и иде напред, важне су нам слободне зоне и свака нова фабрика.

Том приликом министар је најавио обилазак свих 14 слободних зона у Србији и навео значај концепта слободних зона у Републици Србији, коју је ова Влада препознала још 2012. године, као значајно средство у привлачењу инвестиција, нарочито инвестиција из иностранства.

Вишеструко повећан број запослених у Слободној зони Смедерево
Вишеструко повећан број запослених у Слободној зони Смедерево

Према његовим речима, Слободна зона Смедерево је слика и прилика и право огледало привреде Србије, односно како она данас изгледа у односу на 2012. годину.

Министар је након обиласка Слободне зоне Смедерево одржао састанак са градоначелницом Смедерева др. Јасном Аврамовић, директором Управе за слободне зоне Миланом Ристићем, помоћником директора Управе за слободне зоне Свјетланом Ћосовић-Новаковић, директорком Слободне зоне Смедерево Милицом Мијатовић и другим представницима Градске управе Смедерево.

Магнет за привлачење инвестиција

18. септембар 2018.

Од када је (2006. године) усвојен нови Закон о слободним зонама, у Србији је формирано 14 таквих зона, од којих све, мање или више, успешно послују. – Ако посматрамо кретање економских параметара, попут вредности промета, остварене производње, извоза, висине инвестиција и броја запослених, могло би се рећи да је најуспешнија ФАС Слободна зона – Kрагујевац. Следе Слободна зона „Суботица“ и Слободна зона „Пирот“. С друге стране, чињеница је да вредност производње и извоза у ФАС Слободна зона, у претходне три године бележи пад, у просеку 10 одсто годишње, али захваљујући повећању вредности посматраних економских параметара у осталим зонама, пре свега у Пироту и Суботици, може се рећи да укупна вредност бележи раст од три одсто – коментарише за Данаса Видак Томић, виши саветник у Управи за слободне зоне при Министарству финансија Републике Србије.

Према подацима из Извештаја о пословању слободних зона, за 2017. годину, у тим зонама ради 28.366 људи. Важно је нагласити да се број новозапослених, из године у годину, увећава и то за око 3.000 годишње. Наш саговорник наглашава да су слободне зоне, које нуде бројне бенефите корисницима, један од проверених инструмената за привлачење инвестиција, што даље доводи до трансфера савремених технологија, упошљавања радне снаге и позитивног утицаја на спољнотрговински биланс државе имајући у виду да је чак 90 одсто остварене производње намењено иностраном тржишту.

– Вредност инвестиција, реализованих у слободним зонама у периоду од 2008. до 2017. године, достигла је износ од око 2,3 милијарде евра, од чега је 1,8 милијарди инвестирано у периоду од 2012. до 2017. године. Треба, међутим, нагласити да прилив инвестиција и покретање производње у слободним зонама активира и залеђе тих зона, односно привредна друштва која се појављују као добављачи, шпедитери, транспортери… мултинационалних компанија, тако да прилив новца који су привукле слободне зоне знатно надмашује износ од 2,3 милијарде евра – истиче Томић.

Поред ФАС Слободна зона – Kрагујевац, саговорник Данаса издваја и слободне зоне у Суботици и Пироту које су се најбоље развиле. Слободна зона „Суботица“ налази се у непосредној близини границе са Мађарском, на Kоридору 10, и у њој послује 12 компанија, које се баве трговином, као и пет мултинационалних компанија које се баве производњом и то: Сименс, Норна група, Аматек, Цинтитецх флуид Сербиа и Сwаровски Суботица. И Слободна зона „Пирот“ добро је позиционирана – налази се у непосредној близини границе са Бугарском, на Kоридору 10, и у њој послује 53 компаније које се баве трговином и 22 мултинационалне производне компаније, међу којима је најзначајнија Тигар Тyрес. Посебно се истиче Слободна зона „Смедерево“ која је за само пет година од оснивања успела да привуче осам производних компанија међу којима се издваја компанија ПKЦ Wиринг Сyстемс.

Добро се држи слободна зона „Зрењанин“, која је формирана на простору од око шест хектара (у ширем центру града), и где је убрзо почиње са радом предузеће Kолпа. Данас зрењанинска Слободна зона ради пуном паром, има осам корисника – производних фирми, мада извоз преко ње реализују и други произвођачи, смештени у новим индустријским зонама. Процењује се да ће се пословање убрзо повећати, с обзиром на то да свој погон у једној од индустријских зона завршава јужнокорејски Ессеx, а најављен је и долазак кинеског произвођача гума – Шандонг Линглонг, који планира инвестицију вредну 870,4 милиона евра. План Ессеx је да у Зрењанин најпре уложи 18 милиона евра и да запосли 100 радника, ау другој фази, која би требало да буде завршена до 2023, капацитети ће бити дуплирани укупан број запослених достићи ће 160 радника.

– У овом тренутку корисници Слободне зоне „Зрењанин“ запошљавају више од 6.300 људи. Kада је реч о инвестицијама оне су на нивоу од око 200.000.000 евра, при чему треба имати у виду да је значајан део улагања у изградњу објеката и опремање производних погона реализован пре уласка неких од корисника услуга те зоне, па нису обухваћени том бројком – објашњава директор зрењанинске Слободне зоне Бранислав Малагурски.

Немачки произвођач каблова за ауто индустрију Драxлмаиер највећи је зрењанински послодавац и велики извозник. Треба напоменути да део својих производа испоручује Фијату у Слободну зону у Kрагујевцу, који се не сматра директним извозом. Слободна зона „Зрењанин“ располаже површином од око 98 хектара и чине је три локације: „Југоисток“, „Багљаш“ и „Цветна“.

– Радимо све што је потребно за привлачење инвеститора. И они долазе. Поред постојећих површина, проширујемо зрењанинске индустријске зоне за још 500 хектара. Долазак нових улагача, попут компаније Ессеx и великог кинеског произвођача гума, позитивно ће утицати и на пословање и на извоз. И још нешто, неће то бити само скок извоза зрењанинске привреде, већ ће се позитивно одразити и на укупан извоз Србије и додатно допринети атрактивности пословног амбијента. Оно што долази са оваквим инвестицијама је нова путна инфраструктура, да не говоримо о томе да је то шанса за запошљавање стручног кадра, али и коопераната – објашњава за Бизнис Душко Радишић, помоћник зрењанинског градоначелника.

Акценат на производним фирмама

– Последњих година концентришемо се на производне фирме, које обезбеђују веће запошљавање и извоз. У 2017. години корисници Слободне зоне „Зрењанин“ остварили су производњу у вредности од око 125.000.000 евра, док је извоз достигао 100.000.000 евра, ако се испорука делова Фијату у Слободној зони Kрагујевац не рачуна као извоз. и могло би се рећи да смо задовољни оствареним резултатима – прецизира директор зрењанинске Слободне зоне Бранислав Малагурски.

Слободне зоне у Србији

 • Апатин
 • Београд
 • Kрагујевац
 • Kрушевац
 • Нови Сад
 • Пирот
 • Прибој
 • Смедерево
 • Свилајнац
 • Суботица
 • Шабац
 • Ужице
 • Врање
 • Зрењанин

Услови пословања у слободној зони

 • Увоз и извоз роба и услуга је слободан
 • На увоз робе намењеној делатности и изградњи објекта у слободној зони не плаћа се царина и друге увозне дажбине, осим у случају када се роба ставља у промет на домаће тржиште
 • Роба која се увози или извози из слободне зоне има третман царинске робе
 • Kонтролу робе у слободној зони обавља царински орган, а корисник слободне зоне је дужан да омогући спровођење мера царинског надзора и да води прописану евиденцију
 • Роба која се из слободне зоне ставља у слободан промет на територији Србије подлеже обавези плаћања царине и других увозних дажбина
 • Сировине које се увозе ради производње робе која је намењена извозу ослобођене су пореза и других царинских дажбина
 • На унос добара и пружање превозних и других услуга у слободној зони не плаћа се ПДВ
 • Kорисници слободне зоне могу изнајмити, купити или изградити пословне, производне или складишне објекте
 • Kорисници слободне зоне могу слободно да користе стране валуте стечене пословањем у слободној зони
 • Експропријација није дозвољена
 • У слободну зону се не може увозити, нити се из ње може извозити роба чији је увоз, односно извоз забрањен.

Извор: лист Данас

Састанак са делегацијом Азербејџана

17. мај 2018.

Дана 14. маја ове године у Министарству финансија одржан је састанак на коме су присуствовали представници Управе за слободне зоне, Управе царина, Сектора за међународну сарадњу и европске интеграције Министарства финансија као и представници државне делегеције Азербејџана. Државну делегацију Азербејџана су чинили представници Министарства привреде, оператери слободне економске зоне „Sumgait Chemical Industrial Park (SCIP)“ као и представник компаније „Еквита” која је задужена за пројекат „Подршка развоју Специјалних економских зона у Азербејџану”.

Састанак са делегацијом Азербејџана

Циљ састанка је био прикупљање искустава најуспешнијих слободних зона из Републике Србије. Овом приликом, господин Видак Томић, виши саветник у Управи за слободне зоне представио је слободне зоне у Републици Србији, бенефите које овај концепт доноси, као и пословне резултате остварене у слободним зонама у Србији у претходном периоду.

Састанак са делегацијом Азербејџана   Састанак са делегацијом Азербејџана

Након састанка, делегација Азербејџана је заједно са предсатвницима Управе за слободне зоне посетила слободну зону у Пироту, УОП Комору Пирот и састала се са градоначелником Пирота, господином Владаном Васићем.

Радна посета Црној Гори

5. март 2018.

Директор Управе за слободне зоне, Милан Ристић и привредна делегација града Пирота коју су чинили извршни директор Слободне зоне Пирот и председник Групације слободних зона др Драган Костић, помоћник извршног директора Слободне зоне Пирот за маркетинг Александар Симоновић, директор фирме Грамер систем из Алексинца Пјерлуиђи Гионе, власник предузећа Д-Компани Драган Ћирић као и председник Скупштине Града Пирота Милан Поповић, дана 26. фебруара 2018. године састали су се са руководством Привредне коморе Црне Горе, где је потписан Споразум о сарадњи ради промоције развоја трговине и економских односа две земље. Током пријема у Привредној комори Црне Горе, Милан Ристић је представио пословање слободних зона у Србији и остварене резултате претходних година.

Радна посета Црној Гори   Радна посета Црној Гори

Дана 27. фебруара, Председник Владе Црне Горе Душко Марковић, примио је директора Управе за слободне зоне Милана Ристића као и извршног директора Слободне зоне Пирот и председника Групације слободних зона Србије Др Драгана Костића. Након пријема код црногорског премијера, где су размењена искуства о политикама развоја слободних зона у Србији и Црној Гори, делегација се састала са руководством фирме Јадроагент Бар и обишла Луку Бар АД са извршним директором Заријом Франовићем.

Радна посета Црној Гори   Радна посета Црној Гори

Инвестициона конференција одржана у Београду

9. јун 2016.

На инвестиционој конференцији одржаној у Београду у организацији Развојне агенције Србије (РАС) и јапанског пословног удружења (ЈЕТРО) на којој су присуствовали представници јапанских компанија, највише из области аутомобилске, металске и електронске индустрије, руководилац групе у Управи за слободне зоне, Видак Томић одржао је презентацију о погодностима пословања које се нуде у слободним зонама.

Инвестициона конференција одржана у Београду

Посета представника Светске организације слободних зона (WFZO)

20. март 2016.

Представници Светске организације слободних зона (WFZO), др Самир Хамруни, извшни директор ове организације и госпођа Ника Манукова, регионални директор ове организације за Европу и земље Балкана били су у тродневној посети нашој земљи.

Првог дана посете одржани су састанци са државним секретаром у Министарству финансија, господином Ненадом Мијаиловићем и помоћником министра финансија за царински систем и политику, госпођом Весном Хрељац Ивановић на којима је извршни директор Светске организације слободних зона (WFZO), др Самир Хамруни представио ову организацију истовремено наглашавајући да би ова организација била почаствована да Министарство финансија као надлежно министарство за развој слободних зона буде почасни члан ове организације.

Другог дана посете, у оквиру 4. пословног форума “EXPO-RUSSIA SERBIA 2017”, који је одржан од 15. до 17. марта 2017. године у конгресном центру хотела Метропол, у суорганизацији Групације слободних зона Привредне коморе Србије и Светске организације слободних зона (WFZO) одржана је научно-практична радионица под називом „Слободне зоне и индустријски паркови будућности”.

Теме радионице биле су: нови начини за успостављање повољне пословне климе за инвеститоре у зонама, шта ће помоћи инвеститорима да учине своје пројекте ефективнијим, како утиче пословна клима на квалитет инвестиционих процеса, а у циљу креирања акционог плана и алата за сарадњу са инвеститорима.

   

На овом скупу учествовало је педесетак представника инвеститора, специјалних и слободних зона и индустријских паркова из Русије, Белорусије, Јерменије, Грузије, Казахстана, Киргистана, Македоније, Хрватске, Пољске, Бугарске, Чешке, Летоније, Литваније, Естоније, Молдавије и Узбекистана.

Скуп су отворили др Самир Хамруни извршни директор Светске организације слободних зона (WFZO), председник „OJSC Zarubez EXPO” Давид Вартанов и Жарко Малиновић, секретар удружења за трговину Привредне коморе Србије.

Модератор радионице био је др Драган Костић, председник Групације слободних зона Србије и извршни директор Слободне зоне „Пирот”.

   

Своја излагања имали су: Милан Ристић директор Управе за слободне зоне Министарства финасија Републике Србије, Нина Побрић представница Агенције за страна улагања Босне и Херцеговине, Сергеј Вородин представник Индустријских паркова Русије, Сандра Ежмале представница „SEZ Rezekne” из Литваније, Виктор Мизо директор Директората за технолошке и развојне индустријске зоне Македоније, Турузбеков Бактубек саветник директора „SEZ Bishkek” из Киргистана, Светислав Гатев представник Инвестиционе агенције Бугарске и Ника Манукова регионална директорица Светске организације слободних зона (WFZO).

Након успешне научно стручне радионице у Београду „Слободне зоне и индустријски паркови будућности“ и посете Слободној зони Смедерево, извршни директор Светске организације слободних зона (WФЗО) др Самир Хамроуни и регионална директорица за Европу и земље Балкана, Ника Манукова у пратњи Милана Ристића, директора Управе за слободне зоне и Видака Томића, вишег саветника, посетили су Слободну зону „Пирот”.

У оквиру посете организован је обилазак зоне и њених корисника. Делегација је посетила Тигар Тајерс и Тигар АД као и друга прозводна предузећа која послују у зони.

Директор Управе за слободне зоне, господин Милан Ристић сматра да је ово веома важна посета првог човека Светске организације слободних зонакоји има за циљ да се увери у квалитет рада Слободне зоне Пирот у којој је први пут.

 

   

У име Града Пирота госте је примио градоначелник Пирота, мр Владан Васић.

   

Циљ посете је упознавање са капацитетима слободних зона Србије и сагледавања могућности организације Годишње светске конференције слободних зона у мају 2019. године.

Председник Групације слободних зона при Привредној комори Србије, др Драган Костић, предао је конкурсну документацију за кандидатуру за одржавање Годишње светске конференције слободних зона у мају 2019. године у Србији.

Светска организација слободних зона једном годишње одржава светску конференцију слободних зона којој присуствују представници слободних зона и индустријских паркова из више од 70 земаља.

Ове године, почетком маја, конференција ће бити одржана у Картагени у Колумбији, где ће се разматрати кандидатура за одржавање годишње светске конференције у мају 2019. године.

Прве две конференције одржане су 2015. и 2016. године у Дубаиу којима су присуствовали директор Управе за слободне зоне, господин Милан Ристић и председник Групације слободних зона Републике Србије, др Драган Костић.

Дубаи 2015. године, са председником Светске организације слободних зона, др Мухамедом Ал Зарунијем

Дубаи 2016. године, састанак са шеиком Ахмед бин Саид Ал Мактумием

Годишња интернационална конференција слободних зона

17. мај 2016.

У периоду од 9. до 11. маја у Дубаиу у Уједињеним Арапским Емиратима одржана је друга по реду интернационална конференција слободних зона у oрганизацији Светске организације слободних зона WFZО.

Тема овогодишње конференције „Глобални ланац вредности: Могућности слободних зона у будућности“ привукла је више од 1000 учесника: академика, креатора политика, мултилатералних организација и истакнутих пословних личности из око 60 земаља, који су представили најновија истраживања о утицају слободних зона као и њихову улогу у глобалном ланцу вредности.

Годишња интернационална конференција слободних зона   Годишња интернационална конференција слободних зона

Дан пре свечаног отварања конференције уприличен је састанак за представнике државних органа земаља учесника конференције у просторијама Његовог Височанства шеика Ахмеда бин Саееда Ал Мактумија, председника Одељења за цивилно ваздухопловство, директора и председника “Emirates group” као и председника “Dubai World”.

Током конференције организована је посета најуспешнијој слободној зони у свету „Dubai Airport Free zone“.

Годишња интернационална конференција слободних зона   Годишња интернационална конференција слободних зона

Републику Србију су на Конференцији представљали директор Управе за слободне зоне, г. Милан Ристић и председник групације слободних зона у Привредној комори Србије, г. Драган Костић. Током конференције вођени су разговори са представницима светске банке, представницима слободних зона у Сједињеним Америчким Државама (NAFTZ), као и многобројним учесницима конференције.

Годишња интернационална конференција слободних зона

17. мај 2016.

У периоду од 9. до 11. маја у Дубаиу у Уједињеним Арапским Емиратима одржана је друга по реду интернационална конференција слободних зона у oрганизацији Светске организације слободних зона WFZО.

Тема овогодишње конференције „Глобални ланац вредности: Могућности слободних зона у будућности“ привукла је више од 1000 учесника: академика, креатора политика, мултилатералних организација и истакнутих пословних личности из око 60 земаља, који су представили најновија истраживања о утицају слободних зона као и њихову улогу у глобалном ланцу вредности.

Годишња интернационална конференција слободних зона   Годишња интернационална конференција слободних зона

Дан пре свечаног отварања конференције уприличен је састанак за представнике државних органа земаља учесника конференције у просторијама Његовог Височанства шеика Ахмеда бин Саееда Ал Мактумија, председника Одељења за цивилно ваздухопловство, директора и председника “Emirates group” као и председника “Dubai World”.

Током конференције организована је посета најуспешнијој слободној зони у свету „Dubai Airport Free zone“.

Годишња интернационална конференција слободних зона   Годишња интернационална конференција слободних зона

Републику Србију су на Конференцији представљали директор Управе за слободне зоне, г. Милан Ристић и председник групације слободних зона у Привредној комори Србије, г. Драган Костић. Током конференције вођени су разговори са представницима светске банке, представницима слободних зона у Сједињеним Америчким Државама (NAFTZ), као и многобројним учесницима конференције.

Учешће на бизнис конференцији ТИЛ 2016

15. април 2016.

Конференција „Транспорт и логистика Европе и Дунавског региона-ТИЛ 2016“ одржана је под покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије 14. априла 2016. године у Сава Центру у Београду.

Учешће на бизнис конференцији ТИЛ 2016

На конференцији је учествовало преко 500 учесника, а највећи број су чинили доносиоци одлука водећих компанија из области шпедиције, логистике и друмског, железничког, авио и водног саобраћаја, доносиоци одлука водећих компанија које су корисници услуга у овој области, високи представници релевантних државних институција и струковних удружења из Југоисточне Европе и Дунавског региона, Европске уније, Турске, Русије, Кине, представници финансијских институција и удружења, осигуравајућих друштава као и представници медија.

Учешће на бизнис конференцији ТИЛ 2016

У оквиру панела „Интегрисане флексибилне логистичке услуге у ефикасном кретању транспорта и роба“, предавање је одржао и Милан Ристић, директор Управе за слободне зоне у Министарству финансија.

Овом приликом представљене су погодности пословања у слободним зонама, као и значај синергије погодности у слободним зонама и флексибилних логистичких услуга.

Додељене повеље Капетан Миша Анастасијевић

01. април 2016.

Дана 30. марта у Смедереву, директору Управе за слободне зоне Милану Ристићу, додељено је признање „Капетан Миша Анастасијевић“ за унапређење пословног окружења. Признање се додељује за посебне пословне и друштвене резултате у току једне календарске године.

Додељене повеље Капетан Миша Анастасијевић
Додељене повеље Капетан Миша Анастасијевић

Тигар Тајерс отворио нови погон у Слободној зони Пирот

28. март 2016.

Мишлен група је у својој фабрици Тигар Тајерс у слободној зони Пирот свечано отворила нови погон ваљаре, чиме је окончан инвестициони циклус од 215 милиона евра започет 2013. године.

Тигар Тајерс отворио нови погон у Слободној зони Пирот
Тигар Тајерс отворио нови погон у Слободној зони Пирот Тигар Тајерс отворио нови погон у Слободној зони Пирот Тигар Тајерс отворио нови погон у Слободној зони Пирот Тигар Тајерс отворио нови погон у Слободној зони Пирот Тигар Тајерс отворио нови погон у Слободној зони Пирот Тигар Тајерс отворио нови погон у Слободној зони Пирот

Фотографије преузете са сајта www.automagazin.rs

Тим улагањем фабрика је повећала производњу на 12 милиона путничких гума годишње, док број запослених сада износи 3.000.

Свечаном отварању новог погона фабрике Тигар Тајерс у Пироту присуствовала је њена екселенција, амбасадорка Републике Француске у Србији госпођа Кристин Моро, Ерик Фади- председник компаније Мишлен за Централну и Југоисточну Европу, Гери Шеде – директор компаније Тигар Тајерс, Милан Ристић- директор Управе за слободне зоне у Министарству финансија као и локални званичници, пословни партнери, медији и запослени.

Фабрика Тигар Тајерс извезла је прошле године производе у вредности од 295 милиона евра у Европу, ЗНД и на Блиски исток, што је чини трећим највећим извозником у Србији.

Седница Групације слободних зона

26. октобар 2015.

У Смедереву је 16.октобра 2015. године, у згради Градске управе, одржана седница Групације слободних зона ПКС, на којој је према утврђеном дневном реду презентован извештај о пословању слободних зона у претходном периоду, разматран статус активности комисије на имплементацији поједностављене процедуре увоза/извоза у слободним зонама, извршен пријем нових чланова у Групацију (Слободна зона Београд и Слободна зона Прибој), разматрана могућност учлањења у „World Free Zone Organization“, усвојен План рада Групације за 2016.годину и размaтрaно издавање специјалног додатка о слободним зонама Србије у fDi магазину.

Седница Групације слободних зона

Закључак свих присутних на седници је да су слободне зоне у Србији оствариле значајне резултате у пословању у протеклом периоду, где је забележен стални раст укупног промета, извоза и повећање броја компанија, као и повећање броја запослених у њима. Сходно томе став чланова Групације је да је потребно увести нове погодности које би привукле инвеститоре, а то је укидање или смањење пореза на добит предузећа за производне компаније, као и ослобађање од плаћања дела пореза на зараде. За разлику од директних субвенција, инвеститори би били ослобођени пореза након изградње фабрика и након упослења радника, а држава би на један изгубљени евро добила седам. Поред државних, потребно је да и локалне самоуправе донесу мере које се тичу ослобађања од плаћања дела пореза на зараде за нова радна места, као и ослобађање од плаћања градских и општинских такси. Поред тога потребно је преговарати са представницима ЕУ око задржавања погодности и након приступања Србије ЕУ.

Седница Групације слободних зона
Седница Групације слободних зона

Посета делегације Конфиндустрије граду Смедерево и Слободној зони Смедерево

29. септембар 2015.

Град Смедерево данас су посетили г. Едоардо Гароне, члан председништва Конфиндустрије и председник групације ERG, г. Ерик Косута, председник Конфиндустрије Србија, као и г. Милан Ристић, директор Управе за слободне зоне.

Посета делегације Конфиндустрије граду Смедерево и Слободној зони Смедерево

Овом приликом организован је састанак којем су присуствовали представници Конфиндустрије, др Јасна Аврамовић градоначелница Смедерева, као и г. Милан Ристић, директор Управе за слободне зоне у Министарству финансија.

Разговарано је о привредном и регионалном развоју града Смедерева као и потенцијалима којима град располаже.

Посета делегације Конфиндустрије граду Смедерево и Слободној зони Смедерево

Након састанка, делегација је посетила Слободну зону Смедерево у којој инвестиције реализују четири италијанске компаније.

Конфинустрија је основна организација која представља италијанске производне и услужне компаније. Основана је 1910. године. Данас оклупља више од 149 000 компанија свих величина које су учлањене на бази добровољног чланства. Конфиндустрија представља интересе италијанских компанија предводећим институцијама, укључујући парламент, владу, синдикате и друге социјалне партнере.

ПОСЕТА УРЕДНИЦЕ FINANCIAL TIMESA СРБИЈИ

22. септембар 2015.

Уредница специјализованог магазина за директне стране инвестиције-ФДИ, који послује у саставу “Фајненшел тајмса” Кортни Фингар, у оквиру радне посете Републици Србији обишла је Градове Пирот,Ниш и Београд.

Према протоколу, најпре је посетила Општину Пирот где је разговарала са градоначелником Пирота г. Владаном Васићем, начелником Пиротског округа г. Димитријем Видановићем као и генералним директором компаније Тигар А.Д. г. Небојшом Ђенадићем и том приликом је истакла да је њен циљ да се упозна са оним што Пирот може да понуди инвеститорима, с обзиром да је реч о граду који се налази на одличној позицији, који има Слободну зону Пирот, која је и награђивана од стране овог реномираног часописа и бројне друге погодности које су од значаја за инвеститоре.

ПОСЕТА УРЕДНИЦЕ FINANCIAL TIMESA СРБИЈИ

Приликом посете, директор компаније „Tigar Tyres“ г. Тери Шеде одржао је презентацију компаније.

У склопу посете граду Нишу и региону, привредним системима и регионалним институцијама које су подршка привреди и привредницима, гђа Кортни Фингар посетила је Регионалну комору Ниш. Угледну новинску аналитичарку угостио је председник РПК Ниш др Драган Костић, након чега је уз присуство привредника и представника локалних институција одржана обимна презентација свих расположивих привредно-економских и природних потенцијала којима расплаже јужни регион.

Гђа Фингар овом приликом изјавила је да је циљ њене посете упознавање са приликама у којима овде послују пре свега велики системи, начин на који домаћи привредници опстају и у условима глобалне рецесије и кризе успевају да опстану на тржишту. Посебну пажњу новинарка је усмерила ка потенцијалима који би у наредном периоду могли бити од важности за потенцијалне стране инвеститоре, као главне области привреде у које је могуће и одрживо инвестирање.

Састанку у РПК Ниш присуствовао је и председник Клуба инвеститора РПК НИШ г.Пјерлуиђи Ђионе, директор компаније „Grammer“, г. Небојша Богдановић, као и представник компаније „Philip Morris“, г. Бојан Аврамовић.

ПОСЕТА УРЕДНИЦЕ FINANCIAL TIMESA СРБИЈИ

Приликом посете Београду, реномирана новинарка састала се директором Агенције за страна улагања и промоцију извоза, г. Ненадом Бјелогрлићем, помоћницом у Сектору за царински систем и политиу у Министарству финансија, гђом Весном Хрељац, државним секретарима у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Дејаном Трифуновићем и Миодрагом Поледицом, као и директором Управе за слободне зоне у Министарству финансија, г. Миланом Ристићем.

Представљен је концепт слободних зона у Републици Србији, кораци развоја и успеха,бројни подстицаји који се нуде потенциајалним инвеститорима као и стратегија развоја слободних зона у наредном периоду.

“Swarovski” отворио погон у Слободној зони „Суботица“

04. септембар 2015.

Аустријска компанија „Swarovski“, која тренутно запошљава 383 радника, отворила је у Слободној зони „Суботица“ производни погон и најавила да ће до средине идуће године запослити још 170 радника.

„Swarovski“ je у Слободној зони „Суботица“ започео производњу крајем 2013. године, а изградњу производног погона почео је почетком 2014. године. До сада је та компанија у Србији инвестирала око 22 милиона евра.

“Swarovski” отворио погон у Слободној зони „Суботица“

Компанија је позната по производњи украсних кристала, у 120 земаља запошљава око 25.000 радника, а одлучила је да отвори погон у Србији након затварања фабрика у Кини и Чешкој.

Премијер Републике Србије Александар Вучић обраћајући се званицама истакао је да је Влада Србије у ову фабрику инвестирала 2,75 милиона евра.

Директор „Swarovski Subotica“ Дејан Јовановић означио је отварање нове фабрике као догађај од великог значаја за компанију, указао на то да је пре неколико година постојала само идеја о пројекту, те да је 2012. године донета одлука о реализацији.

“Swarovski” отворио погон у Слободној зони „Суботица“

Извршни потпредседник „Swarovski professional“ Таро Нордхајер истакао је да је ова година значајна за аустријску компанију јер обележава 120 година постојања те је и отварање погона у Суботици важан тренутак у богатој историји те фирме.

Конференција Светске организације слободних зона

13. мај 2015.

Директор Управе за слободне зоне, господин Милан Ристић и председник Групације слободних зона Републике Србије, др Драган Костић, присуствовали су дана 12. маја 2015. године, Првој Конференцији и сајму коју је организовала Светска организација слободних зона, “The 1st World Free Zones Organization (World FZO) International Conference and Exhibition“.

Конференција Светске организације слободних зона

Тродневном догађају који се одржава у Дубаиу, присуствују директори слободних зона чланица удружења из целог света, заједно са стручњацима из ове области, привредницима и менаџерима.

Конференција Светске организације слободних зона Конференција Светске организације слободних зона

Овом приликом одржан је састанак са председником светске организације слободних зона, др Мохамедом Алзаронијем. На састанку је договорена посета господина Алзаронија Републици Србији и посета слободним зонама у нашој земљи.

Директор Управе за слободне зоне, господин Милан Ристић, дао је изјаву о државним и локалним погодностима које се нуде у слободним зонама у Републици Србији као и о активностима које се предузимају у циљу привлачења нових инвеститора.

Најава премијера о подстицајним мерама намењених будућим инвеститорима у слободним зонама

28. април 2015.

Свечано отворен нови прозводни погон компаније Метех

27. април 2015.

Премијер Србије Александар Вучић и амбасадор и конзул Белгије Лео Дес, посетили су фабрику "Метех" у Смедереву у којој је у суботу (25. априла 2015. године) отворен производни погон који је недавно реновиран.

Свечано отворен нови прозводни погон компаније Метех

У фабрици за производњу металних делова и склопова од танких и средње дебелх лимова, у суботу су пуштене у погон и две нове машине чиме је почет нови пројект - склапање производа за фирму "Агфа".

Премијер Србије је позвао госте из Белгије да улажу у Србију "јер гарантује да нигде у региону не могу да добију боље услове". Он је нагласио да ће Влада Србије "помоћи око пореза на имовину и на добит у Слободној зони".

"Метех" је белгијска фирма која је у Индустријској зони отворена 2008. године. У фабрику је тада уложено око 12 мил ЕУР. У 2014. години уложено је још 2,5 мил ЕУР у нове машине, а у 2015. години око 2,5 мил ЕУР у додатних 6.000 квадратних метара производног простора и земљишта.

У Слободној зони „Смедерево“ положен камен темељац

27. април 2015.

Председник Владе Србије Александар Вучић, министар привреде Жељко Сертић и градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, поставили су дана 25. априла 2015. године камен темељац за изградњу три хале, које ће градити локална самоуправа и италијански инвеститор, компанија “CCVI”.

У Слободној зони „Смедерево“ положен камен темељац

Једну халу површине 3.000 квадратних метара градиће град Смедерево за инвеститоре који су већ показали интересовање, вредност радова је 113 милиoна динара, док ће друге две хале направити италијанска компанија CCVI, која се бави производњом котрљајућих лежајева за наменску индустрију, а те хале, на површини од 4.000 квадратних метара, биће завршене у новембру. Вредност инвестиције је четири милиона евра, а очекује се да до краја године буде запослено 100 радника.

Амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо, овом приликом пожелео је италијанској компанији добродошлицу у велику фамилију италијанских предузећа у Србији, која броји око 500 чланова. Манцо је рекао да ће нове италијанске инвестиције допринети стратешком развоју тог подручја у Србији.

Директор компаније CCVI, Ђорђани Квинцани рекао је да одлука да се улаже у Смедерево није донета сплетом случајних околности, већ озбиљним истраживањем тржишта и услова за развој металопрерађивачке индустрије.

„Привредни развој Смедерева и улога Слободне зоне”

24. март 2015.

Град Смедерево, Привредна комора Србије, Министарство финансија Републике Србије, Управа за слободне зоне и “Слободна зона Смедерево д.о.о.”, организовали су у понедељак, 23. марта презентацију „Привредни развој Смедерева и улога Слободне зоне”, у оквиру које је представљено ангажовање локалне самоуправе на том плану у последње две године.

Привредни развој Смедерева и улога Слободне зоне

Учесници су се сагласили да Слободна зона Смедерево спада у ред најуспешнијих у Србији, а да је сарадња са локалном самоуправом пример за друге.

Директор Управе за слободне зоне Србије, Милан Ристић, подсетио је да слободне зоне јесу инструмент за најбрже привлачење страних инвеститора и додао да се многи варају када мисле да након добијања тог статуса није потребно никакво ангажовање.

Привредни развој Смедерева и улога Слободне зоне

“У последњих годину и по дана, захваљујући локалној самоуправи, Слободна зона је “експлодирала”, пре свега, доласком финске компаније ПКЦ, која се у конкуренцији неколико других градова одлучила за Смедерево, зато што је овај град понудио најбоље услове. Тим људи који га води на време је схватио да у слободну зону треба да се улаже и да локална самоуправа, осим олакшица које даје држава, додатно треба да стимулише долазак инвеститора.”

Привредни развој Смедерева и улога Слободне зоне

Представници мањих компанија које послују у режиму зоне изразили су задовољство резултатима са којима су упознати током презентације и подсетили да је неопходно инсистирати на очувању великих система, јер они обезбеђују посао и развој малих и средњих предузећа. Такође се чуо предлог да би једна од олакшица пословања у режиму слободне зоне, за стране компаније, поново могло бити ослобађање плаћања пореза на добит у првих 10 година пословања.

Kомпанија “Jet Oil Serbia” отворила модерно складиште нафте

6. март 2015.

У Слободној зони Смедерево почела је са радом компанија “Jet Oil Serbia”која поседује савремено складиште за нафтне деривате, капацитета 25 милиона литара. Реализација инвестиционог пројекта подељена је у две фазе. По финализацији комплетног инвестиционог пројекта компанија “Jet Oil Serbia” упослиће 50 радника и располагаће резервоарима за складиштење дизела, безоловног бензина и ТНГ-а, укупног капацитета 46200m³, док тренутно располаже капацитетима за складиштење и манипулацију белих деривата, капацитетеа 25000 m³. Укупна вредност инвестиције је 20 милиона евра.

Kомпанија “Jet Oil Serbia” отворила модерно складиште нафте

Kомпанија је основана 2011. године и налази се у власништву трију компанија – “Mamidoil S.A.” са седиштем у Атини, швајцарске компаније “Mitan Handels” и домаће “НАФТА А.Д.”.

Kомпанија “Jet Oil Serbia” отворила модерно складиште нафте
Kомпанија “Jet Oil Serbia” отворила модерно складиште нафте

Почетак рада дела подручја проширења Слободне зоне Пирот

20. фебруар 2015.

На предлог Комисије за проверу испуњености услова за почетак рада дела подручја проширења Слободне зоне Пирот, министар финансија донео је Решење за почетак рада дела подручја проширења на површини од 24 хектара.

На поменутом подручју пословаће компаније: Tigar Tyres-Big tigar, D company, Левада и Борјана. У наредном периоду на овом подручју биће запослено 700 радника и то у: предузећу Tigar Tyres-Big Tigar, 550 радника, предузећу Ленада 150 радника, док ће у предузећу D company бити запослено 50 радника.

Почетак рада дела подручја проширења Слободне зоне Пирот

Милану Ристићу признање Еврокорак

19. фебруар 2015.

У оквиру седме акције „Људи за ново време – избор личности године“ коју традиционално организују Пулс радио из Пирота и медијска кућа Ani press уз подршку локалне самоуправе, додељене су награде за истакнуте суграђане и одабране представнике институција и организација који доприносе бољем квалитету живота и позиционирању општине Пирот у јавности.

Грађанима Пирота, који су се у великом броју окупили на свечаности у сали Клуба Војске Србије, представлјени су добитници признања који су током протекле године према мишљењу локалне заједнице, дали највећи допринос развоју и промоцији Пирота.

Признање „Еврокорак” додељено је Милану Ристићу, директору Управе за слободне зоне, за све учињено у развоју Слободне зоне Пирот и Општине Пирот.

Признања у овој категорији добили су министар одбране Братислав Гашић, министар привреде, Жељко Сертић, директор компаније Tigar Tyres, Гери Шајде, некадашњи државни секретар у Министарству омладине и спорта, Драган Атанасов као и извршна директорка НАЛЕДА, Виолета Јовановић.

Милану Ристићу признање Еврокорак

Самит Кине и земаља Централне и Источне Европе

18. децембар 2014.

Трећи састанак шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе („Београдски сусрет“) одржан је 16. и 17. децембра у Београду.

Самит Кине и земаља Централне и Источне Европе

Србија је том приликом угостила премијера НР Кине, Ли Кећијанга, што је била прва посета Србији кинеског председника Владе још од 1986. године. Такође, привредне и државне делегације Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе учествовале су на Самиту у Палати „Србија“, као и на Привредном форуму у Центру „Сава“ на којем су се разматрале теме из пољопривреде, индустрије, туризма, интернет технологије, транспорта и инфраструктуре.

Самит Кине и земаља Централне и Источне Европе

За 3. Самит шефова влада Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе и Четврти економско-трговински форум регистровано је 6.588 пријава учесника из 17 земаља са укупно 402 делегације.

Самит Кине и земаља Централне и Источне Европе

Као најбројније су биле делегације из Србије (87), Пољске (50) и Кине (37) чланова делегације, а најмање представника најавиле су Босна и Херцеговина (двоје), Летонија (6) и Естонија (7) чланова.

На Самиту су учествовали и предтавници из 496 компанија, а највише њих довеле су Кина (321), Србија (308), Словенија (16) и Бугарска (11). Уз то Самит је пратило готово хиљаду представника медија међу којима су најбројнији српски и кинески.

Посебан акценат је стављен на унапређивање привредне сарадње, где постоје велике и до сада неискоришћене могућности.

Овом приликом представници Владе Републике Србије и Владе НР Кине и кинеских компанија потписали су више споразума и меморандума о сарадњи двеју земаља.

У оквиру панела „Трговина, логистика и туризам“, чији је модератор Расим Љајић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, представљене су и слободне зоне у Србији.

Излагање „Слободне зоне-најповољнија места за инвестирање и пословање“, одржао је Милан Ристић, директор Управе за слободне зоне у Министарству финансија и том приликом присутним привредницима представио предности улагања у слободне зоне.

Награде најбољим слободним зонама у свету

16. октобар 2014.

На листи најбољих слободних зона у свету, коју традиционално објављује престижни часопис “Financial Times”, међу 34 најбоље слободне зоне налазе се и две слободне зоне из Републике Србије.

Слобона зона Зрењанин освојила је награду у категорији подстицаја које нуди инвеститорима, а Слободна зона Пирот у категорији подстицаја које нуди за реинвестирање.

Награде најбољим слободним зонама у свету

Компанија "Tigar Tyres" отворила нови погон "Big Tigar"

10. октобар 2014.

У Пироту је дана 9. октобра 2014. године отворен нови погон фабрике "Tigar Tyres", која је у власништву француске компаније "Michelin". Један део новог погона већ је почео да ради, а истовремено траје и уређење и инсталирање машина. Планирано је да целокупан пројекат буде завршен 2016. године, а инвестиција ће достићи 215 милиона евра.

Компанија Tigar Tyres отворила нови погон - Big Tigar

Отварању новог погона присуствовали су Гери М. Шеде, директор компаније "Tigar Tyres", Жан Доминик Сенар, председник "Michelin group", Кристин Моро, амбасадорка Француске у Београду, Томислав Николић, председник Републике Србије, Жељко Сертић, министар привреде Србије и Милан Ристић, директор Управе за слободне зоне у Министраству финансија.

Компанија Tigar Tyres отворила нови погон - Big Tigar

У новом погону биће запослено 500 радника, док ће по завршетку комплетног пројекта, до краја 2016. године, у целој фабрици "Tigar Tyres" бити запослено 2.700 радника.

Компанија Tigar Tyres отворила нови погон - Big Tigar

Проширење производних капацитета и увођење новог програма производње путничких и полутеретних пнеуматика омогућиће повећање обима производње за 50%. Садашњи капацитет фабрике "Tigar Tyres" је 8 милиона гума годишње, а уз "Big Tigar" достићиће 12 милиона, истакнуто је на отварању.

Производња ће бити заснована искључиво на буџет гумама, које ће се продавати под брендовима “тигар”, “корморан” и “рикен”. Нове производе компанија ће пласирати на тржишта Русије, Европске уније, Африке и Блиског истока.

Конференција слободних зона југоисточне Европе

20. септембар 2014.

У Београду се 18. и 19. септембра 2014. године одржала Међународна конференција слободних зона Југоисточне Европе. У раду Конференције, учествовали су представници Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, Бугарске, Белорусије, Турске, Пољске и Уједињених Арапских Емирата, укупно више од 100 представника слободних зона, чланова међународне организације ФЕМОЗЕ.

Конференција слободних зона југоисточне Европе
Конференција слободних зона југоисточне Европе Конференција слободних зона југоисточне Европе Конференција слободних зона југоисточне Европе Конференција слободних зона југоисточне Европе Конференција слободних зона југоисточне Европе Конференција слободних зона југоисточне Европе Конференција слободних зона југоисточне Европе Конференција слободних зона југоисточне Европе Конференција слободних зона југоисточне Европе Конференција слободних зона југоисточне Европе Конференција слободних зона југоисточне Европе

Међународна организација ФЕМОЗА (Federation mondiale des Zones Franches), са седиштем у Швајцарској, која обухвата око 1.800 слободних зона у 125 земаља, подржала је иницијативу Групације слободних зона и царинских складишта Удружења за трговину Привредне Коморе Србије, да се на нивоу Југоисточне Европе организује Регионална конференција слободних зона.

Министар финансија, проф. др. Душан Вујовић је у Привредној комори Србије на међународној конференцији о слободним зонама рекао да у Србији има 12 слободних зона и да је у њима прошле године пословало 226 предузећа, 30 одсто више него претходне године. Извоз робе из слободних зона прошле године је повећан за 143 одсто, на 2,1 милијарду евра, што је петина укупног извоза из Србије. Укупна вредност производње у слободним зонама повећана је за 170 одсто и износила је 2,4 милијарде евра, а инвестиције су износиле око 198 милиона евра. У слободним зонама је прошле године било запослено 18.313 радника, 25,6 одсто више него 2012. "Вредност промета у слободним зонама у 2013. године је била око пет милијарди евра, што је раст од 97 одсто, а посебно је значајно што је учешће домаћег репроматеријала у производњи повећано за 260 одсто", истакао је Вујовић.

Министар привреде Србије, Жељко Сертић истакао је да и предузећа која раде у слободним зонама морају да раде на јачању конкурентности и поштовању стандарда Европске уније, како би лакше долазила до тржишта за извоз. Сертић је најавио да ће се убудуће више радити на обезбеђивању услова за отварање нових фирми и решавању проблема предузећа у реструктурирању.

Председник Светске федерације слободних зона (ФЕМОЗА) Хуан Торентс је навео да тренутно у 126 земаља послује 1.800 слободних зона, а међу најуспешнијима су оне у Тајвану, на Филипинима и у Јужној Кореји. У слободним зонама се, како је рекао, углавном одвија трговина, производња и обезбеђују услуге логистике, а у последње време и услуге здравственог старања. "Разним олакшицама, као што је ослобађање од царина, увозних и пореских дажбина, инвеститори се најлакше привлаче да послују у слободним зонама", нагласио је Торентс, који је 30 година био директор слободне зоне у Барселони у којој је било отворено 40.000 радних места.

Директор Управе за слободне зоне Србије Милан Ристић је оценио да резултати пословања у слободним зонама могу да буду много бољи, имајући у виду инвестициону климу у окружењу и погодности које окружење даје инвеститорима у слободним зонама.

Управа за слободне зоне, како је додао, жели да уведе нове пореске погодности за рад у слободним зонама, као што је укидање пореза на добит правних лица. "Ако се прихвати наш предлог да се не плаћа порез на добит, то ће бити велики стимуланс за долазак страних инвеститора", рекао је Ристић и додао да је Македонија у слободним зонама увела нулте порезе. Неопходно је дефинисати услове пословања слободних зона након што Србија приступи Европској унији, при чему ће се користити искуство земаља које су већ приступиле ЕУ – Чешке, Хрватске, Пољске и других.

Локалне самоуправе треба да дефинишу подстицаје, односно ослобођења од плаћања дела пореза на зараде за сва нова радна места, као и ослобађање од градских и општинских такси и пореза код изградње и експлоатације објеката намењених производним активностима.

Представници слободних зона очекују да до 2020. године Србија буде покривена мрежом слободних зона које једноставним царинским процедурама и пословањем без плаћања царина, привлаче инвеститоре из целог света и представљају индустријски „ХУБ“ у Југоисточној Европи, истакнуто је на завршетку дводневне међународне конференције о слободним зонама Југоисточне Европе у Привредној комори Србије.

„Слободна зона Смедерево“- Град Смедерево започео изградњу фабрике за потребе финске компаније „PKC GROUP“

5. септембар 2014.

Дана 5. септембра 2014. године у Слободној зони „Смедерево“ премијер Републике Србије, господин Александар Вучић, поставио је камен темељац за изградњу новог погона за производњу кабловских сетова за комерцијална возила финске компаније „PKC GROUP“.

Компанија „PKC GROUP“ почела je са пословањем у Републици Србији крајем 2013. године и тренутно запошљава око 250 радника.

Нови производни погон обухвата површину од 19.200 квадратних метара.

Процена је да ће реализацијом инвестиције од 8.500.000 милиона евра до краја ове године, када се планира завршетак радова на проширењу производних капацитета, бити запослено око 1.500 радника.

Компанија производи електричне дистрибутивне системе, електронику за комерцијална возила, жичане и кабловске системе, тест системе као и електричне системе.

На тржиштима Европе, Азије и тржиштима Северне, Централне и Јужне Америке, компанија запошљава преко 18.000 радника.

Град Смедерево започео изградњу фабрике за потребе финске компаније - PKC GROUP
Град Смедерево започео изградњу фабрике за потребе финске компаније - PKC GROUP

Слободна зона „Апатин“

12. јун 2014.

Министар финансија је, на предлог Комисије за утврђивање испуњености услова за почетак рада дела подручја Слчободне зоне „Апатин“, 27. маја 2014. године, донео Решење о давању сагласности за почетак рада дела подручја Слободне зоне „Апатин“ на локацији „Блок 61 Апатин“, у Апатину.

Овим поводом, општину Апатин посетио је Милан Ристић, директор Управе за слободне зоне у Министраству финансија, и том приликом уручио Решење Министра финансија, др Живораду Смиљанићу, председнику општине Апатин.

Предузећа „Ламбер-лајн“, „Ембалегно“ и „Ламилко“, према оцени Комисије, испунила су све техничке услове за рад у режиму Слободне зоне и тиме себи омогућила бројне погодности.

Слободна зона „Апатин“
Слободна зона „Апатин“

Посета кинеских привредника

12. јун 2014.

У организацији Управе за слободне зоне Министарства финансија, у Привредној комори Србије одржан је састанак са представницима Града Шенжена. Кинеску делегацију предводио је заменик градоначелника са највишим руководством Града Шенжена. Циљ посете је био упознавање са слободним зонама Републике Србије, условима пословања и будућој сарадњи.

Директор Управе за слободне зоне, господин Милан Ристић, је истакао да у Републици Србији послују 13 слободних зона које су спремне за сарадњу са кинеским привредницима.

Договорено је да наредна посета буде организована са руководством Града Шенжена и привредницима овог Града заинтересованим за улагање у Републику Србију.

Посета кинеских привредника

„Swarovski“ у Слободној зони у Суботици

17. март 2014.

У току су радови на изградњи фабрике аустријског концерна „Swarovski“. Фабрика чија изградња треба да буде завршена средином наредне године, запослиће између 500 и 600 радника.

Потпредседник Сваровског задужен за производњу, Ралф Герингер, објаснио је да је ова компанија изабрала Слободну зону у Суботици због близине овог града Аустрији, те да ће нова фабрика моћи лако да се укључи у мрежу производних капацитета Сваровског.

„Swarovski“ у Слободној зони у Суботици

У међувремену, док изградња фабрике не буде завршена, аустријски произвођач кристала већ запошљава 54 радника у Суботици, а до половине ове године очекује се да ће број радника који сада раде у изнајмљеном простору да нарасте на 200.

„Swarovski“ у Слободној зони у Суботици

Отворена финска фабрика каблова

17. март 2014.

Дана 6. марта 2014. године у Слободној зони у Смедереву отворена је фабрика кабловских сетова за комерцијална возила финске компаније „PKC GROUP“.

Otvorena finska fabrika kablova

„PKC GROUP“је водећи светски произвођач и испоручилац електродистрибутивних система највећим светским произвођачима комерцијалних возила.

До краја 2014. године финска компанија ће у Смедереву радити у пет пута већем простору од постојећег, а план је да ниво инвестиција до краја 2016. године буде око 8 милиона евра.

„Geox” гради фабрику у Врању

17. март 2014.

Дана 5.марта 2014. године у Слободној зони Врање постављен је камен темељац за изградњу фабрике „Geox”.

Рок за завршетак фабрике у којој ће у првој фази бити запослено 1250 радника и чија вредност је 9 милиона евра је 300 дана. Производни асортиман обухватаће женску модну обућу високог квалитета, а годишња производња износила би око 1.250.000 пари обуће.

Реномирани италијански бренд, други је највећи светски произвођач обуће и тренутно представља једног од највећих инвеститора у Србији .

Компанија данас послује у 103 земље широм света, а осим женске обуће асортиман обухвата и дечију класичну, бизнис, као и спортску и модну обућу.

Слободна зона Апатин

17. март 2014.

У Слободној зони Апатин, дана 21. децембра 2013. године постављен је камен темељац за изградњу фабрике за ткање, бојење и дораду текстила, компаније "Флеш Србија".

Предузеће послује по највишим технолошким стандардима и стандардима квалитета, укључујући модерна постројења, процес пројектовања и неговање људских ресурса. Производни асортиман ове фабрике чине текстил за производњу купаћих костима, доњег рубља, одеће и спортске одеће.

Слободна зона Апатин

Полагање камена темељца, 13.03.2014. године

Укупна инвестиција у Слободној зони Апатин процењује се на 22,6 милиона евра, која укључује изградњу фабрике и фарбаре и других потребних грађевинских објеката и магацина, као и набавку опреме, машина, хардвера и софтвера. Површина грађевинских објеката обухвата 17.500 квадратних метара.

Процена је да ће до октобра 2017. године (трећа година рада), када се планира проширење и завршетак друге фазе производних капацитета бити запослено 203 радника.

Слободна зона Апатин

Предузеће „Lumberline“ почело је изградњу фабрике намештаја у „Слободној зони Апатин”. Нови погон ће бити бити изграђен у зони мале привреде, односно Блоку 61.

Ова инвестиција вредна је 1.200.000 евра, и у првој фази рада фабрика ће запослити 40 радника.

У фабрици ће се производити плочасти намештај намењен за опремање хотела и других туристичих објеката, здравствених установа и школа. Словеначки инвеститори имају намеру да ову фабрику касније прошире и тиме запосле још радника.

Зашто је добро пословати у слободним зонама Србије?

27. јануар 2014.

Дана 23. јануара 2014. године у организацији Словеначког пословног клуба и Привредне коморе Србије одржана је радионица под називом „Зашто је добро пословати у слободним зонама Србије?“

Саветница за економију амбасаде Словеније, Љиљана Тигар-Кужнар истакла је да је Србија на првом месту по броју инвестиција које Словенија има у иностранству, јер у њој послује 1.400 словеначких фирми, а по вредности улагања, од 100 милиона евра, је на другом месту.

Она је додала да да је Србија јако пожељна дестинација за инвестиције и да су у Србији присутне све веће словеначке фирме, а Импол Севал и Горење су међу првих 15 извозника из Републике Србије.

Секретар удружења за трговину Привредне коморе Србије, Гордана Хашимбеговић, истакла је да се слободне зоне у Србији разликују од оних у другим земљама, али да су значајан инструмент за привлачење страних инвестиција.

Директор Управе за слободне зоне, Милан Ристић предочио je да су слободне зоне добро распоређене по целој Србији и да готово у свакој послује по нека словеначка фирма. Према његовим речима, слободне зоне у Републици Србији имају најповољније услове у региону и да сваке године остварују раст од 100% у свим сегментима-производњи, извозу и инвестицијама. Тако је извоз из њих 2012. године износио 800 милиона евра, а прошле године је износио две милијарде евра.

На скупу је предочено да се у Србији преко слободних зона обавља седам одсто промета, док у свету тај проценат иде и до 25 одсто, што указује да њихов потенцијал није у потпуности искоришћен. Наведено је да у Европској унији има више од 50 слободних зона, али да Србија у преговорима мора настојати да погодности што дуже задржи по угледу на Пољску, која је успела да их задржи до 2026. године.

Зашто је добро пословати у слободним зонама Србије?”
Зашто је добро пословати у слободним зонама Србије?”

Позив за подношење понуда-јавна набавка мале вредности

24. јануар 2014.

Поштовани,

На основу чл. 39. и 61. Закона о јавним набавкама („Сл. гласник РС” бр. 124/2012, у даљем тексту: Закон) и чл. 6. Правилника о обавезним елементима конкурсне документације у поступцима јавних набавки и начину доказивања испуњености услова („Сл. гласник РС” бр. 29/2013), позивамо вас да учествујете у поступку јавне набавке мале вредности број 01/2014 – набавка добара – евро дизел горива путем корпоративне картице за потребе Управе за слободне зоне.

Напомињемо да је крајњи рок за достављање понуда 4. фебруар 2014. године до 12:00 часова, а јавно отварање понуда обавиће се истог дана у 12:15 часова у просторијама Управе за слободне зоне.

С поштовањем,

Управа за слободне зоне

Преузмите документа

Слободна зона „Врање”

24. јануар 2014.
Слободна зона „Врање”

Влада Републике Србије је на седници одржаној 20. јануара 2014. године донела Решење о давању сагласности за одређивање подручја Слободне зоне „Врање” у Врању, на површини од 114 ha 14 а 50 m².

На наведеном подручју пословаће фирме GEOX S.P.A. и DITRА ITALIA S.P.A.

GEOX S.P.A. ће у првој фази изградити производно - пословни комплекс у режиму слободне зоне површине 20.000 m2 за производњу женске обуће, инвестирати 15.800.000 евра и запослити 1.250 радника.

DITRА ITALIA S.P.A. ће у првој фази инвестирати у greenfield инвестицију на подручју слободне зоне 13.280.082 евра и запослити 411 радника.

Милан Ристић, директор Управе за слободне зоне у Министарству финансија уручио решење Владе Србије о Слободној зони Апатин, др Живораду Смиљанићу, председнику општине Апатин

23. јануар 2014.
Милан Ристић, директор Управе за слободне зоне у Министарству финансија уручио решење Владе Србије о Слободној зони Апатин, др Живораду Смиљанићу, председнику општине Апатин

Поводом добијања Слободне зоне, Апатин је посетио Милан Ристић, директор Управе за слободне зоне у Министарству финансија да би уручио званично решење Владе Србије о Слободој зони др Живораду Смиљанићу, председнику општине Апатин.

Слободна зона обухвата територију “РТЦ-а Апатин и Луке Апатин”, која представља део подручја на коме ће се одвијати будуће производне и логистичке активности. „Флеш Срб“ је прво предузеће које је инвестирало у слободну зону 26,5 милиона евра. Слободна зона Апатин је 12. зона овог типа у Србији, а предвиђено је укупно да буде 14 зона.

 

Слободна зона „Апатин”

21. јануар 2014.

Влада Републике Србије је на седници одржаној 14. јануара 2014. године донела Решење о давању сагласности за одређивање подручја Слободне зоне „Апатин” у Апатину на површини од 122 ха 17 а 04 м2.

Слободна зона „Апатин”

„Слободна зона Пирот” добитник награде за корпоративну филантропију „Виртус”

20. јануар 2014.

Церемонија доделе признања за корпоративну филантропију „Виртус” одржана је 18. јануара 2014. године у Кристалној дворани „Hyatt Regency Hotela” у Београду. Свечаност су отворили извршна директорка Траг фондације Миа Вукојевић и амбасадор делегације Европске уније у Србији господин Мајкл Девенпорт.

„Слободна зона Пирот” добитник награде за корпоративну филантропију „Виртус”

 

После уводног говора председнице жирија за доделу награде „Виртус” Радојке Николић, директорке НИРА Пресса додељене су следеће награде:

 • Главна награда за допринос на националном нивоу (плаво срце) додељена је компанији „Нафтна индустрија Србије”,
 • Награда за дугорочно партнерство између пословног и непрофитног сектора (зелено срце) додељена је компанији „Телеком Србија”,
 • Награда за мала и средња предузећа (жуто срце) додељена је „Слободној зони Пирот”,
 • Награда за допринос локалној заједници у којој компанија послује (црвено срце) додељена је „Еуробанци”.

Осим ових награда додељена су и следећа признања:

 • Награда за медијски допринос уручена је „Е-капији”,
 • Награда за подршку најиновативнијем пројекту додељена је компанији „Бамби”,
 • Награда за допринос социјалном укључивању додељена је „Делта Холдингу” и
 • Награда за волонтирање уручена је „Банци Интеса”.

Сврха ове престижне награде је да препозна и јавно истакне компаније и предузећа која својом подршком дају најбољи пример другима и постављају стандард којима би требало тежити у свету одговорног бизниса.

„ВИРТУС” награда за мало и средње предузеће чији је добитник ове године „Слободна зона Пирот” се додељује предузећима која показују одговорност према заједници улажући у општедруштвене, непрофитне пројекте и организације. То су пословни субјекти добро повезани са својом заједницом, свесни проблема и потреба тих средина, који познају локалне организације и увек су спремни да делују као добре комшије помажући колико могу.  

Добијањем ове награде „Слободна зона Пирот” показала је да осим стварања повољног пословног амбијента ради испуњења своје мисије привлачења инвестиција води рачуна о одговорности према локалној заједници, невладиним организацијама и потребама људи.Слободне зоне у Србији привлаче све више страних инвеститора

20. јануар 2014.

Слободне зоне у Србији са бројним погодностима које нуде постале су један од најбитнијих елемената у привлачењу страних инвестиција о чему сведочи и улагање француског „Мишелина” од преко 200 милиона евра у проширење својих производних погона у фабрици аутогума „Тигар тајерс” у Пироту, што је једна од највећих инвестција у Србији. Комплетну вест можете погледати овде.

Највећи извозници Републике Србије

Највећи извозници Републике Србије

27. децембар 2013.

Према изворима Управе царина највећи извозници Републике Србије у периоду од јануара 2013. до новембра 2013. године су компаније „Фиат аутомобили Србија”, „Нафтна индустрија Србије” и „Тигар tајерс”, које послују у режиму слободне зоне у Републици Србији.

„Фиат аутомобили Србија” послује у „ФАС слободној зони” у Крагујевцу и представља највећег извозника Републике Србије. Компанија је у овом периоду остварила укупан извоз у износу од преко 1,46 милијарди евра.

Највећи извозници Републике Србије

На списку највећих извозника, на другом месту је „Нафтна индустрија Србије” која послује у слободној зони „Нови Сад” са оствареним укупним извозом у износу од 270,8 милиона евра.

Компанија „Тигар тајерс” из Пирота је у овом периоду остварила укупан извоз у износу од 216,9 милиона евра и заузима треће место на листи најуспешнијих извозника Републике Србије.

Пословни форум у организацији Конфиндустрије Емилија-Ромања

19. новембар 2013.

Дана 18.11.2013. године у Болоњи је одржан пословни форум, који је организовала Конфиндустрија Емилија-Ромања у сарадњи са Конфиндустријом Србија, а који је имао за циљ упознавање италијанских привредника са могућностима инвестирања у Републику Србију.

Пословни форум у организацији Конфиндустрије Емилија-Ромања

Форум је отворен уводним говором Ђина Кокија, секретара за интернационализацију Конфиндистрије Емилија-Ромања, Бојана Стевановића, саветника и конзула Конзулата Републике Србије у Милану, и Рубена Сачердотија, шефа регионалне канцеларије за интернационализацију из региона Емилија-Ромања. Ерик Косута, председник Конфиндустрија Србија, Милан Ристић директор Управе за слободне зоне и Бранислав Бугарски, секретар за међународну сарадњу и локалну самоуправу АП Војводине, су презентовали разне погодности које се нуде италијанским компанијама које инвестирају у Републику Србију. Роберто Лоренцон, представник УниЦредит Банк Србија, презентовао је финансијска средства и кредите, затим су представници адвокатске канцеларије Милитерни и Косић истакли српски правни и корпоративни оквир. Том приликом су се представили и предстванци фирми из регије Емилија-Ромања који послују у Србији: Група СФИР, ЛА.ЦО., Наxта, а прилику да се представе имали су и представници градова Смедерево и Ваљево и општине Свилајнац. Затим су уследили Б2Б састанци у седишту Униндустрије Болоње, где су италијански привредници имали могућност за директно упознавање са привредницима из Србије.

Наредног дана одржан је састанак са званичницима Регије Емилија-Ромања где се разговарало о могућностима привредне сарадње ове регије са Републиком Србијом.

Пословни форум у организацији Конфиндустрије Емилија-Ромања

„ПКЦ ГРУПА” ОТВАРА ФАБРИКУ КАБЛОВА У СМЕДЕРЕВУ

18. октобар 2013.

Финска „ПКЦ група” почетком наредне године отвориће фабрику за производњу кабловских система у Смедереву. Инвестиција је вредна око осам милиона евра, а планирано је да до краја 2016. године компанија запосли 1.500 радника. Нова фабрика за производњу кабловских система у Смедереву биће у служби задовољења потреба постојећих и потенцијалних нових купаца. Нова фабрика ће допринети повећању конкурентности ПКЦ-ових производа и услуга, а биће организована као фабрика са великом трошковном ефикасношћу. Циљ је да се трансфер производње из постојећих фабрика компаније у Европи изврши у нову фабрику у Србији током 2014. године.

Меморандум о разумевању потписао је Александар Вучић, први потпредседник Владе, градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић и Јуха Торниаинен, председник Управног одбора „ПКЦ Виринг систем Оу”.

„ПКЦ ГРУПА” ОТВАРА ФАБРИКУ КАБЛОВА У СМЕДЕРЕВУ

„ПКЦ група” ради пројектовање, производњу и интеграцију електричних дистрибутивних система, електронике и сродних компонената за аутомобилску индустрију. Има погоне у Бразилу, Кини, Естонији, Немачкој, Мексику, Пољској, Русији и САД. У 2012. години компанија је забележила приход од 928,2 милиона евра и има преко 19.000 запослених.

Потписивање споразума

15. октобар 2013.

Дана 15. октобра 2013. године, у Академији дел Лусо, потписан је споразум о сарадњи између Управе за слободне зоне и Конфедерације италијанске индустрије, Конфиндустрија Србија. Споразум су потписали директор Управе за слободне зоне Милан Ристић и председник удружења италијанских привредника у Србији Ерик Косута.

У светлу све веће потребе за интернационализацијом пословања италијанских предузећа, Конфиндустрија Србије пружа оперативну структуру и потпору својим чланицама за успешну сарадњу са партнерима у Србији, кроз мрежу, услуге и заступање. Тиме активно доприноси и унапређењу економско-социјалних односа две земље.

Иако је основана у јуну 2012. године, Конфиндустрија Србије ослања се на трогодишње искуство удружења Система у Србији, као и на искуство Конфиндустрије, која је основана у Италији 1910. године као главна организација италијанских производних и услужних компанија. Данас Конфиндустрија постоји у Италији и у земљама Балкана, а окупља 149 000 компанија свих величина, на бази добровољног чланства.

Најбоље из Србије 2012 - награда за корпоративни бренд Слободној зони Пирот и компанијама ФИАТ Аутомобили Србија и НИС

7. март 2013.

У оквиру традиционалне акције „Најбоље из Србије 2012”, синоћ су по девети пут додељена признања за најбоље брендове на домаћем тржишту. Награде за најбоље у 20 категорија, доделили су Привредна комора Србије, Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација и дневни економски лист „Привредни преглед”. У конкуренцији је ове године учествовало више од сто компанија.

У категорији корпоративни бренд награђено је 10 компанија међу којима Слободна зона „Пирот”, ФИАТ Аутомобили Србија који послује у „ФАС Слободној зони” Крагујевац и „НИС” који је корисник Слободне зоне „Нови Сад”.

Овогодишња акција избора „Најбоље из Србије” почела је у децембру 2012. године. Током јануара и фебруара 2013. спроведена је процедура оцењивања, дефинисана методологијом акције - на основу тржишно - финансијских критеријума, оцене потрошача, пословних партнера, стручне јавности и оценама стручног жирија.

Oтворене две фабрике компаније Johnson Controls у „ФАС слободној зони“ у Крагујевцу

6. фебруар 2013.
Oтворене две фабрике компаније Johnson Controls у „ФАС слободној зони“ у Крагујевцу

Компанија Johnson Controls је један од главних добављача фабрике Фиат аутомобили Србија, и за потребе тог пројекта изграђене су две фабрике у Србији у „ФАС слободној зони“ у Крагујевцу.

Прва фабрика, која од данас почиње са радом, Johnson Controls Automotive је гринфилд инвестиција у парку добављача Грошница која за ФАС производи седишта. Инвестиција је вредна 7,8 милиона евра и у њој је отворено 155 радних места. Друга фабрика JCMM је заједничко улагање Johnson Controls и компаније Magneti Marelli. У њој ће се производити инструмент табле, подне конзоле, вратне оплате и задња крила. Пројекат је реализован у оквиру некадашње фабрике Застава. Инвестиција је вредна 15 милиона евра, а посао је добило 145 нових радника.

„Скоро четири хиљаде људи ради у Крагујевцу у аутомобилској индустрији и великом броју људи ово је први посао, младим људима који, да није било Фијатове инвестиције, сигурно не би имали перспективу“, изјавио је министар финансија и привреде Млађан Динкић на отварању две фабрике америчке компаније Johnson Controls.

Министар Динкић је рекао да је захваљујући аутомобилској индустрији, у Србији у децембру претходне године први пут после дуго времена забележен раст индустријске производње.

Он је додао да влада интерес великих светских компанија за улагање у Србији, те да ће Влада у наредом периоду настојати да привуче још више компанија из области ауто индустрије.

Нови произвођачи у зонама

25. децембар 2012.

Током децембра месеца, у режиму слободне зоне почеле су са радом следеће компаније:

· „Трајал корпорација” а.д. на подручју Слободне зоне „Крушевац” у Крушевцу;

· „CONTITECH FLUID SERBIA” д.о.о. и нови објекат у власништву друштва за управљање Слободном зоном „Суботица” у коме се налази нови производни погон корисника „DUNKERMOTOREN” д.о.о. на делу подручја проширења Слободне зоне „Суботица” у Суботици;

· део комплекса Рафинерије нафте Нови Сад на подручју проширења Слободне зоне „Нови Сад” у Новом Саду.

Дункермоторен почео производњу у новој хали у Суботици

16. новембар 2012.
Дункермоторен почео производњу у новој хали у Суботици

Дана 15. новембра 2012. године озваничен је почетак рада немачког произвођача електромотора Дункермоторен у новој фабрици у Слободној зони „Суботица”. Свечаном пресецању врпце за почетак рада нове хале присуствовали су амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм, градоначелник Суботице Модест Дулић, као и представници Управе за слободне зоне.

Нови погон, у власништву Слободне зоне „Суботица”, изграђен је за свега три месеца.

Осим погона за производњу малих електромотора, Дункермоторен је у склопу ове хале отворио развојни центар у којем је запослено седам инжењера који су се школовали на Високој техничкој школи у Суботици, а који сада раде на развоју нових производа целе групације америчког Аматека која има производне погоне широм света.

Дункермоторен планира да запосли више од 150 радника у наредном периоду.

Дункермоторен почео производњу у новој хали у Суботици

Отворен нови погон Дрекслмајера

Немачка компанија Дрекслмајер аутомотив отворила је 15. новембра 2012. године нови погон у Слободној зони „Зрењанин” у којем ће производити кабловске комплете за крагујевачку фабрику Фијат аутомобили Србија. У погон је уложено 6 милиона евра, а биће запослено 806 нових радника.

Отворен нови погон Дрекслмајера

Отварању су присуствовали председник Србије Томислав Николић, министар финансија и привреде Млађан Динкић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић, немачки амбасадор Хајнц Вилхелм, власник Дрекслмајера Фриц Дрекслмајер, као и представници Управе за слободне зоне.

Отворен нови погон Дрекслмајера
Отворен нови погон Дрекслмајера

7. међународни сајам инвестиција у Новом Саду „Инвестекспо”

7. међународни сајам инвестиција у Новом Саду

Ради успостављања контаката, проналажења партнера и инвеститора, одржан је 23-25. октобра 2012. године 7. међународни сајам инвестиција у Новом Саду „Инвестекспо”. На сајму су се као излагачи нашле и Привредна комора Србије и Привредна комора Војводине. Као гост привредних комора, директор Управе за слободне зоне одржао је 23. октобра презентацију на тему Предности улагања у слободне зоне у Србији. Презентација је изазвала изузетно интересовање свих присутних.

Нови порески подстицај за кориснике слободних зона

Законом о изменама и допунама Закона о порезу на додату вредност ( „Сл. гласник РС” број 93/2012, ступио на снагу 28. септембра 2012. године, а почиње да се примењује од 1. јануара 2013. године) уводи се нови порески подстицај за кориснике слободних зона.

У члану 24. став 1. тачке 5) i 6) се мењају тако да гласи:

„ПДВ се не плаћа на:

...

5) унос добара у слободну зону, превозне и друге услуге корисницима слободних зона које су непоредно повезане са тим уносом и промет добара и услуга у слободној зони, за које би обвезик – корисник слободне зоне имао право на одбитак претходног пореза када би та добра или услуге набављао за потребе обављања делатности ван зоне;

6) промет добара која су у поступку царинског складиштења;

..."

50 НАЈБОЉИХ ЗОНА НА СВЕТУ ЗА СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Две српске слободне зоне, Пирот и Зрењанин, оствариле су изузетан успех на светском нивоу. Слободна зона „Пирот” налази се на 41. месту, а индустријска зона „Југоисток-Ечка” у саставу Слободне зоне „Зрењанин” на 48. месту на листи најбољих зона света за стране директне инвестиције. У истраживању је узело учешће 600 зона из преко 100 земаља, док у свету данас послује више од 10.000 слободних зона.

Рангирање је спроведено од стране FDI Intelligence, највећег центра за оцењивање страних директних инвестиција у свету, а објављено је у FDI Magazine Financial Times-а. Оцењивање локација према погодностима које нуде инвеститорима је извршено на основу следећих критеријума:

1. опште информације о зони (површина, проширења подручја и планирана проширења, број запослених, канцеларијски простор и сл.),

2. погодности,

3. изграђени објекти и инфраструктура,

4. трошкови / уштеда у пословању,

5. транспортне везе,

6. промоција зоне и,

7. услуге у зони и телекомуникационе везе.

Управа за слободне зоне активно ради на развоју српских слободних зона. Реализацијом Стратегије развоја слободних зона Србије 2011-2016. године уведене су додатне пореске олакшице за произвођаче у зони (корисници слободних зона ослобађају се плаћања ПДВ-а на потрошњу енергената за производњу у зони, производни корисници слободних зона ослобађају се плаћања пореза на добит), а омогућено је и поједностављење царинске процедуре у зони што је утицало на додатно побољшање услова за рад корисника слободне зоне.

50 НАЈБОЉИХ ЗОНА НА СВЕТУ ЗА СТРАНЕ ДИРЕКТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ